Передплата 2024 ВЗ

Україна вперше застосувала системи Vampire, — ЗМІ

  • 12.02.2024, 18:15
  • 793

Україна, ймовірно, вперше застосувала системи Vampire з лазерним наведенням для знищення «Шахедів»

Фото ілюстративне Defense Express
Фото ілюстративне Defense Express

Як стверджують аналітики, за допомогою Vampire, зокрема, відбили атаку «Шахедів» у ніч на 11 лютого.

Тоді пресслужба ВМС України показала відео бойової роботи своїх підрозділів ППО. Саме на цих відео, ймовірно, робота Vampire.

«Спочатку наші зенітники беруть ворожий „Шахед“ на приціл, використовуючи невідому оптико-електронну станцію; після цього у російський дрон-камікадзе влучає реактивний снаряд, після чого „Шахед“ зривається в піке і падає», — кажуть аналітики.

Саме ці кадри підказують, що на відео — перші в публічному доступі кадри бойової роботи ракетних установок Vampire під керовані реактивні снаряди APKWS. Постачання усіх 14 передбачених мало відбутися наприкінці 2023 року.

Vampire — це американський зенітний ракетний комплекс, що призначений для боротьби з безпілотниками, який вперше почали тестувати у 2021 році. Комплекс портативний. Його можна встановити на більшість транспортних засобів із вантажним кузовом (наприклад, на позашляховик).

Vampire оснащена пусковою установкою і 70-мм ракетами APKWS з лазерним наведенням.

Щодо снарядів APKWS, то наразі невідомий показник дальності їхньої стрільби у режимі «земля-повітря». Але в режимі «земля — земля» відстань становить 4−5 кілометрів, та у режимі «повітря-земля» — до 11 кілометрів.

Вартість одного реактивного снаряда APKWS — до 40,6 тисячі доларів за одиницю.

Схожі новини