Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики врятували малюка із пухлиною печінки (ФОТО)

  • 08.02.2024, 16:20
  • 504

У Львові врятували 10-місячного малюка з пухлиною печінки, яка була більшою за сам орган

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Складне втручання успішно зробили хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Про вроджену недугу маленького Максима із Львівщини його батьки дізналися аж на восьмому місяці його життя. Хлопчик захворів на ГРВІ і, коли його оглядала сімейна лікарка, то зауважила підозріло збільшений животик та скерувала їх на УЗД.

Під час обстеження в черевній порожнині малюка виявили гігантську пухлину, тому терміново скерували Максимка до Львова.

Фахівці Дитячої Лікарні Святого Миколая зробили хлопчику КТ-діагностику і побачили, що просто у центрі печінки є доброякісна пухлина — мезенхімома. Це доволі рідкісне утворення. Воно трапляється лише у двох зі тисяч дітей. Максимко вже народився з цією пухлиною. Утворення стрімко росло та пошкоджувало здорові тканини. Розмір пухлини на час останнього обстеження вже сягав 15 см, а печінка у дитинки такого віку має розмір 9 на 7 см.

Видаляти пухлину потрібно було терміново, бо без операції у хлопчика швидко б розвинулася печінкова недостатність. Він міг загинути або потребувати невідкладної трансплантації.

Та перед тим, як оперувати, лікарі мали переконатися, чи зможе орган функціонувати після хірургічного втручання. Спеціалісти з’ясували, що Максимко має лише 30% здорової печінки, а цього замало. Тому медики спершу видалили кісту всередині пухлини. Так їм вдалося збільшити об'єм здорової печінки до 60%.

Через те, що гігантська пухлина була по центру печінки, потрібно було не тільки видалити утворення, а і зшити потім два шматочки органу в один. Під час таких операцій завжди є крововтрата. Щоб зменшити її обсяг та знизити ризики, команда використала апарат CUSA, що розділяє печінкові тканини ультразвуком і при цьому не пошкоджує судини.

Восьмигодинна операція мезогепатектомія минула успішно і зараз Максимко має здорову печінку і надалі не матиме жодних обмежень.

Схожі новини