Передплата 2024 «Добрий господар»

Про український ресторан у Нью-Йорку зняли документальний фільм

  • 01.02.2024, 12:00
  • 703

Фільм озвучив Девід Духовни

Фото Fiore Media Group
Фото Fiore Media Group

У США зняли документальний фільм про український ресторан Veselka («Веселка») у Нью-Йорку. Стрічку озвучив актор Девід Духовни.

Фільм покажуть уже 23 лютого 2024 року, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення рф.

Про це повідомив Світовий конгрес українців.

Режисер Майкл Фіоре досліджує походження закладу, стосунки між власниками — батьком і сином, Томом і Джейсоном Бірчардами, а також те, як «Веселка» допомагає Україні під час повномасштабної війни.

Фіоре вперше потрапив у Veselka наприкінці 1990-х, студентом Школи мистецтв Tisch при Нью-Йоркському університеті: «Протягом 70 років „Веселка“ була другою кухнею для студентів Нью-Йоркського університету, зокрема й для мене. Вона була живим та гостинним серцем маленької української громади і не тільки. Сьогодні роль „Веселки“, а також Тома і Джейсона Бірчардів є важливішою, ніж будь-коли».

Як відомо, Духовни виріс близько до ресторану, що розташований у мангеттенському районі «Маленька Україна».

«Я вдячний за дуже значущу можливість подарувати свій голос місцю і частині міста, які є великою складовою мого дитинства, історії та спадщини», — зазначив він.

Актор має українське походження: його дідусь нарродився у Бердичеві Житомирської області, а потім емігрував до США.

Також до проєкту приєднався саксофоніст Девід Сенборн, володар «Ґреммі». Він взяв участь у фільмі як соліст, виконавши партитуру, написану Раяном Шором.

Ресторан «Веселка» заснували українці Володимир та Ольга Дармохвалові у 1954 році. Подружжя переселилося до США наприкінці 1940-х років.

У 2020 році американський журнал Esquire вніс український ресторан «Веселка» в Нью-Йорку до переліку «100 ресторанів, які Америці не можна втратити».

Схожі новини