Передплата 2024 «Добрий господар»

Єврокомісія із Литвою на побудову українських шкільних укриттів виділить понад € 15 млн

  • 25.01.2024, 19:30
  • 422

Європейська комісія разом із Литвою профінансує на понад 15 мільйонів євро будівництво укриттів поблизу шкіл в Україні

Фото: Міністерство освіти і науки України
Фото: Міністерство освіти і науки України

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Більшу частину суми — € 15 млн євро — виділить Єврокомісія, ще пів мільйона на програму надасть Литва. Водночас МОН разом із партнерами та місцевими ОВА допоможе визначити пріоритетні заклади, для яких будуватимуть укриття.

Це будуть вцілілі школи, у яких навчається найбільша кількість учнів, але які не мають мінімальних укриттів у підвалах чи станцій метро поблизу, і тому навчання доводиться проводити дистанційно.

Зазначається, що укриття будуватимуть у регіонах з найскладнішою безпековою ситуацією: на Чернігівщині, Сумщині, Миколаївщині, Запоріжжі, Харківщині та Одещині. У цих областях планують побудувати щонайменше 5 укриттів.

Нові укриття, які зможуть вміщувати до тисячі людей, розташовуватимуться під землею поруч зі школою. Також їх обладнають радіаційним захистом. Площа приміщень сягатиме приблизно 2 тисяч квадратних метрів.

У МОН розповіли, що бомбосховища матимуть подвійне призначення, адже не лише захищатимуть від небезпеки, але й будуть облаштовані як навчальні класи та простори для позакласних занять.

Схожі новини