Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На українському кордоні затримали засновника інвестиційної компанії Concorde Capital (ОНОВЛЕНО)

  • 19.01.2024, 08:45
  • 780

ДБР затримало українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час перетину українсько-польського кордону

Фото Нацполіції
Фото Нацполіції

Його адвокати наголосили, що Мазепа неодноразово перетинав кордон у справах, повʼязаних з волонтерською та інвестиційною діяльністю і щоразу повертався.

«Про цей виїзд він повідомив слідчих та правоохоронні органи, оскільки мав відвідати Всесвітній економічний форум в Давосі. І це стало приводом для затримання його без ухвали суду», — йдеться у їхньому коментарі.

Адвокати також заявили, що під час обшуків силовики вибили двері бізнес-центру, де розташований офіс Concorde Capital

«Обшуки у компанії відбуваються без ухвали суду, забирають всі документи, які не стосуються справи, а пов‘язані з усіма напрямками бізнес-активності Ігоря Мазепи. Вилучено особисті речі співробітників, які працюють в інших проєктах», — йдеться у коментарі.

Також на переході «Шегині» відбулося й затримання Мазепи.

«Силовики без ухвали суду здійснили обшук автомобіля. Так само й інші слідчі дії було проведено без допуску до них адвоката, хоча останній прибув на місце подій. Також тривають обшуки у помешканнях співробітників компанії, і також без ухвали суду. Вилучають особисті речі, гроші», — зазначили адвокати.

Також юристи підтвердили, що саме кримінальне провадження стосується зведення нерухомості (котеджних містечок) ще у 2013 році.

«Ми повʼязуємо такі дії ДБР з позицією Ігоря Мазепи щодо тиску силовиків на бізнес, зокрема у корпоративному спорі щодо Майницького родовища за участю інвестбанкіра», — вважають адвокати.

Відомо, що правоохоронці підозрюють засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

За даними слідства, протягом 2020−2021 років засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі вартістю понад 20 млн грн.

«Понад 7 га земель водного фонду вздовж Київської дамби між селами Хотянівка та Лебедівка незаконно відчужили з державної власності та безоплатно передали у приватну власність підконтрольним особам начебто для ведення садівництва. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище. Їх шукали через соціальні мережі та за винагороду пропонували поставити підпис на паперах.

Надалі захоплені землі на папері перепродавали великим забудовникам, а ті будували замість садів — котеджні містечка. Відтак саме на їхнє замовлення, зловмисники і провернули земельну оборудку. Щоб уникнути довготривалої та складної процедури отримання дозвільних документів на будівництво та введення будівель в експлуатацію, отримували технічні паспорти з фіктивними даними.

Відповідно до документів, будинки звели господарським способом в 1991 році. Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень в Державній інспекції архітектури та містобудування України".

У незаконній схемі також брали участь окремі службові особи органів Держгеокадастру.

Йдеться про повідомлення затриманим про підозру у незаконній приватизації державного майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, а засновнику інвестиційної компанії ще й у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участі у ній.

Також вирішують щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

Схожі новини