Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прем'єр Польщі Туск заявив, що не дозволить нікому у своєму уряді будувати позицію на антиукраїнських настроях

  • 13.01.2024, 11:15
  • 581

Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що не дозволить нікому у своєму уряді будувати позицію на антиукраїнських настроях

Фото: ВВС
Фото: ВВС

Про це він заявив в інтерв'ю TVN24.

«Я в житті не дозволю, щоб хтось у моєму уряді хотів будувати свою позицію на якихось антиукраїнських настроях. Тому що, коли йдеться про війну і нашу прихильність, як і всього західного світу, до України в її протистоянні з росією, тут не може бути жодних сумнівів», — сказав Туск, додавши, що Україна, борючись з російською агресією потребує допомоги як Польщі, так і усього світу.

«Поки Україна воює з росією, ми у відносній безпеці», — заявив він.

Прем'єр-міністр Польщі заявив, що відносини його країни з Україною «мають два виміри», зазначивши, що попередній уряд Матеуша Моравецького, очолюваний партією Право і Справедливість, «намагався грати антиукраїнську ноту» в останні місяці виборчої кампанії.

Туск підкреслив, що наразі він інтенсивно працює з партнерами в Європі над тим, аби протистояти зневірі щодо допомоги Україні.

На його думку, Європа повинна інвестувати більше грошей, тому що війна рф проти України може тривати довго.

«росія перевела свою економіку на економіку війни. Ми не можемо вдавати, що тут нічого не відбувається… У цьому вимірі озброєння і підтримки України у війні не може бути жодних вагань. Для мене це беззаперечно», — сказав польський прем'єр.

«Другий вимір», за словами Туска, охоплює «інтерес Польщі», в тому числі польських перевізників або фермерів.

«Я буду більш наполегливим напевно. Я буду очікувати від української сторони, щоб вона допомогла нам вилікувати всі ці патологічні ситуації на кордоні, щоб нашим людям не доводилося блокувати та страйкувати», — сказав він, додавши, що поляки хочуть допомогти Україні, але «не повинні страждати самі, а тим більше українці».

Раніше Туск заявив, що хоче «якнайшвидше» зустрітися із президентом Польщі Анджеєм Дудою, щоб «обговорити важливі питання», серед яких і його візит в Україну, який має відбутися «найближчим часом».

11 грудня лідер партії Громадянська платформа і кандидат від об'єднаної опозиції Дональд Туск став новим прем'єр-міністром Польщі.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень