Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікарям із Львівщини, які вимагали хабар у військового, повідомили про нові підозри

  • 11.01.2024, 19:30
  • 3 200

Як відомо, під час затримання очільниця Самбірської МСЕК намагалася з'їсти сто доларів

Фото ДБР
Фото ДБР

ДБР повідомило про нові підозри лікарям Самбірської міжрайонної МСЕК та Турківської міської лікарні. Вони вимагали хабар у військового за оформлення інвалідності його батьку.

Як нагадали у ДБР, у вересні 2023 року спільно із СБУ вони викрили медиків Самбірської міжрайонної МСЕК та Турківської міської лікарні на вимаганні 3,2 тис. доларів хабаря у військовослужбовця за встановлення другої групи інвалідності його батьку. Під час затримання голова Самбірської МСЕК намагалася з'їсти стодоларову купюру.

Слідчі з`ясували, що медики діяли як організована злочинна група, яка систематично заробляла на оформлені інвалідності. Голова Самбірської МСЕК, керівник лікарсько-консультативної комісії Турківської міської лікарні також запросили до участі у схемі лікарку та медсестру кабінету експертизи тимчасової непрацездатності. Керівник лікарсько-консультативної комісії та лікарка зустрічалися із потенційними клієнтами, домовлялися про суму, а медсестра готувала необхідні документи.

«Для конспірації учасники групи спілкувалися у месенджерах, використовуючи умовні фрази. Наприклад, суми в доларах, які вони вимагали від громадян, називалися „квітами“. Одна „квітка“ еквівалентна одній тисячі доларів», — розповіли у ДБР.

Також медики вимагали, аби хабарі їм приносили лише у доларах нового зразка.

У вересні голові Самбірської МСЕК та двом лікарям Турківської лікарні повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). Тепер керівник лікарсько-консультативної комісії Турківської міської лікарні та лікарка отримали підозри ще й у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369−2 КК України). Медсестрі кабінету експертизи тимчасової непрацездатності повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб та зловживанні впливом.

Їм загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Керівника лікарсько-консультативної комісії та лікарку Турківської міської лікарні відсторонили від виконання обов’язків. Суд обрав їм запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення застави — 600 та 400 тис. грн відповідно. Наразі запобіжний захід хочуть обрати і для медсестри.

Схожі новини