Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ворог не знає, що всі його зусилля марні. Бо Бандера — це насамперед дух!»

У Львові новий рік стартував з привітання провідника ОУН Степана Бандери з днем народження

Фото авторки
Фото авторки

1 січня, на площі Кропивницького у Львові, відсвяткували день народження лідера проводу ОУН, одного з ідеологів українського націоналістичного руху XX століття Степана Бандери. Цього року Бандері виповнитись би 115 років. Представники місцевої влади, громадські діячі, військові поклали біля підніжжя пам’ятника квіти, декоровані синьо-жовтими стрічками. Запалили лампадки.

… За кілька годин до вшанування Бандери ворог вирішив залякати українців літаками МІГ 31-К, які є носіями балістичних ракет.

Віче з нагоди уродин Бандери стартувало зі спільного виконання Гімну України, після цього отці різних конфесій провели молебень. Квіти до підніжжя монумента Бандери ставили під пісню «Ой у лузі червона калина». Після цього гості свята виголосили патріотичні лозунги «Слава Україні!», «Героям слава!», Україна понад усе". Спеціально для ЗСУ тричі - «Слава!».

Ведуча свята — солістка Львівської національної філармонії Оксана Савіцька зазначила, що вранці, якраз на уродини Бандери, ворог ударними безпілотниками обстріляв музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, що в Білогорщі. Від музею залишилися руїни. Пошкоджено і університет в Дублянах, де навчався Степан Бандера…

«Ворог не знає, що всі його зусилля марні. Бо Бандера — це насамперед дух!, — зауважила Оксана Савіцька. — Дух незламності та відданості своєму народу. Кожен такий удар лише посилює нашу впевненість: Бандера — це не споруда, не музей і не пам‘ятник. Бандера — це ідея!».

На фініші свята виступив хор «Повстанець». Співали пісню про Степана Бандеру і його бойовий дух, який зараз вкрай актуальний. Але на цьому пісні не завершилися. Представники різних націоналістичних організацій влаштували власну програму, розходитися ніхто не поспішав. Заспівали «Батько наш Бандера», а також репертуар на тему звитяги УПА та ЗСУ. З нагоди свята гості колядували і бажали одне одному перемоги.

З досьє «ВЗ»

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року у Старому Угринові на Івано-Франківщині. Був одним з ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, а після розколу ОУН — голова Проводу ОУН-Б. Як активний діяч УВО та ОУН має законодавчо визначений статус борця за незалежність України у XX сторіччі.

Разом зі Степаном Стецьком Бандера став автором Акту відновлення Української держави 1941 року. Того ж року його арештували у Берліні, а згодом відправили до концтабору. У 1959 році його вбили за наказом КДБ у Мюнхені.

Схожі новини