Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми пропонували доопрацювати закон про медичний канабіс, бо він містить взаємовиключні норми»

  • 21.12.2023, 13:30
  • 518

Верховна Рада легалізувала медичний канабіс — закон про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни, #7457 підтримали 248 депутатів

Про це повідомила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

Вона також повідомила, що «ЄС» утрималася, адже жодна поправка від фракції не була врахована, а сам закон містить взаємовиключні норми.
«Під час першого читання ми підтримали цей законопроєкт, аби допрацювати його до другого читання. Ми підтримуємо використання канабісу для медичних цілей. Багато працювали з ГО, які лобіюють прийняття цього закону. Але саме ці громадські організації так само закликали направити цей закон на повторне друге читання. Законопроєкт спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає Уряду розширити перелік ліків. Але це можна зробити і без закону, лише постановою КМ», — пояснює Геращенко.

«Закон потрібен, аби закріпити на законодавчому рівні можливість використання канабісу в лікувальних цілях, без ризику кримінальної відповідальності для лікарів, фармацевтів і пацієнтів. Але він не вдосконалює систему контролю за обігом. Закон містить багато взаємовиключних норм, коли одна стаття забороняє те, що дозволяє інша. Й рішення про те, яку норму використовувати, прийматиме слідчий поліції, що створює підстави для корупції», — зауважує депутатка.

«Законопроєкт не враховує необхідність отримання дозволу на використання приміщень для діяльності з обігу наркотичних засобів. Зараз Нацполіція вимагає отримання такого дозволу лікарнями, аптеками, фармацевтами тощо. Тепер це буде не потрібно», — констатує Геращенко.
«Витрати на електронну систему обліку наркотичних речовин в держбюджет на 2024 рік не закладені. Тому можна впевнено говорити, що вона запущена в строк не буде. Але без цієї системи обліку жодна норма закону не працюватиме. Почнеться промислове вирощування коноплі. Й це закон не про медичне використання канабісу, а про його промислове виробництво. Міністр охорони здоровʼя при цьому визнав, що виробництво українських ліків на основі канабісу можна буде налагодити не раніше, аніж через 3 роки», — зазначає Ірина Геращенко.

Схожі новини