Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Верховна Рада нарешті має заборонити московську церкву в Україні»

  • 15.12.2023, 18:35
  • 593

Петро Порошенко у пʼяту річницю Обʼєднавчого Собору православних церков України поділився унікальними фотографіями з тієї епохальної події і наголосив: парламент має врешті-решт ухвалити закон про заборону церкви держави-агресора

Фото із соцмереж Петра Порошенка
Фото із соцмереж Петра Порошенка

«Рівно 5 років тому звершилася велика історична справа, в якій Бог був з нами, і ми були з Богом. 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий Собор українських православних церков, рішенням якого постала помісна автокефальна Православна Церква України. Рівну серед рівних у сузірʼї помісних православних Церков-сестер», — пише Порошенко.

«І сьогодні вже ніхто не має сумнівів, що без єдиної помісної церкви України не може бути по-справжньому незалежної держави. Зараз, згадуючи наш шлях до автокефалії, скажу вам чесно: він був нелегким, непростим та й некоротким. Ми роками наполегливо працювали, кожен на своєму місці та напрямі», — зазначає пʼятий президент.

«Сьогодні із теплом у серці згадую кожну зустріч зі Вселенським Патріархом на Фанарі у Стамбулі, кожну зустріч з представниками Константинополя у Києві, Хресну Ходу на День Хрещення Русі-України та й зрештою заповітне отримання Томосу», — пише Порошенко.

«Нині наша Церква росте і розвивається. Вона з народом і для народу. Вона в окопах та бліндажах з нашими захисниками. Вона в лікарнях та військових шпиталях. У великих містах та маленьких селах. І всюди лунає українською. Вдячний Вселенському Патріарху Варфоломію, Митрополиту Епіфанію, усім архієреям, духовенству за єдність. Окрема вдячність десяткам тисяч людей, які в той грудневий холодний день багато годин простояли біля Святої Софії та молилися за нашу духовну незалежність, стверджуючи нашу Віру», — згадує Петро Порошенко.

«Водночас наша фракція у парламенті вимагає ухвалити закон про заборону церкви країни-агресора. Ми створили свою церкву, і не потребуємо московської бутафорії, яка не має нічого спільного ані з церкою, ані з Богом», — підсумував пʼятий президент.

Схожі новини