Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

НАТО має підтримувати Україну, — Столтенберг

  • 03.12.2023, 16:55
  • 620

Альянс повинен збільшити підтримку Україні та нарощувати виробництва боєприпасів

Єнс Столтенберг. Фото Reuters
Єнс Столтенберг. Фото Reuters

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Він вважає, що важливо показати путіну, що він не зможе «перечекати» Захід у війні на виснаження.

«Потрібно розуміти, що у разі перемоги рф на Україну очікує трагедія. Але й для нас це буде небезпечно. Тож це в наших власних інтересах, щоб Україна вистояла», — зазначив Столтенберг.

Він вказав на важливість готовності союзників підтримувати Україну як у погані, так і в хороші часи.

«Ми також повинні бути готові до поганих новин. Перебіг війн — це не сталий, а змінний процес. Ми мусимо підтримувати Україну і в добрі, і в погані часи. Нинішня війна — війна на виснаження, це битва за ефективність, битва за логістику», — пояснив генсек НАТО.

Столтенберг уже другий рік говорить про це, але Євросоюзу, наприклад, не вдається вчасно виконати обіцянку про 1 млн боєприпасів, а сподівання від контрнаступу виявились перебільшеними.

«Згоден: останні кілька місяців лінія фронту значною мірою була без змін. Але Україні вдалося за допомогою крилатих ракет завдати російським велику шкоду глибоко за лінією фронту. Вдалося знищити російські літаки та гелікоптери. Вдалося витіснити російський Чорноморський флот у східну частину моря. Це означає, що ми тепер можемо тримати відкритими морські торгові шляхи, якими вивозиться українське зерно через Чорне море. Це все значні перемоги, хоча лінію фронту їм і не вдалося посунути», — пояснив Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що воєнні конфлікти розвиваються поетапно, тому після успіхів можуть бути й невдачі, але це не привід відмовлятися від підтримки України.

«Ми маємо підтримувати Україну як у погані, так і в добрі часи. Триває війна на виснаження. Війна, де перемагає ефективність, хороша логістика. Підтримувати високий темп виробництва — справа особливої ваги», — наголосив Столтенберг.

Схожі новини