Передплата 2024 ВЗ

«Для нас життєво необхідно добре засвоїти уроки Голодомору»

  • 23.11.2023, 11:42
  • 607

Петро та Марина Порошенки побували на премʼєрному показі першого фільму з документального циклу «Голодомор. Літописці», який Суспільне Мовлення створило до 90-х роковин Голодомору 1932−1933 років

На премʼєру також прийшли третій президент України Віктор Ющенко, під час президентства якого Голодомор 1932−1933 років було визнано геноцидом українського народу, українські дипломати, військові, політики, діячі культури і багато юних глядачів.

Автори мінісеріалу про Голодомор сфокусувалися на пошуках формули геноциду. У зйомках документального циклу взяли участь світові та українські дослідники Голодомору. За словами автора сценарію Олександра Зінченка, «Голодомор. Літописці» треба перекласти різними мовами й показувати як застереження в сьогоднішніх умовах: те, що зараз відбувається з Україною і світом — нагадує те, що відбувалося в 1930-ті роки.

«Вже понад 30 країн визнали Голодомор геноцидом українського народу. Нам ще є куди рухатися. Втім, у цій історії залишається проблема морального рівня. Тоді, в міжвоєнний період, у тридцяті роки Європа зійшла з розуму, світ зійшов з розуму: оце змагання егоїзмів, коли суспільства не хотіли помічати, що треба взаємодіяти і співпрацювати для спільної мети. Ця байдужість багатьох, небажання помічати моральної деградації світу, воно рано чи пізно приводить до дуже згубних наслідків для всіх», — зазначає Олександр Зінченко.

Тема Голодомору сьогодні актуальна як ніколи — переконаний Петро Порошенко.

«Для нас життєво необхідно добре засвоїти уроки Голодомору. Він має нерозривний зв’язок із сучасністю, саме тому він досі так болить, саме тому про нього зараз як ніколи треба згадувати та говорити. Цей фільм відповідає на питання, на яке вже століття ми шукаємо відповідь: а чому росіяни тоді хотіли нас вбити, чому вбивають зараз? Бо вони століттями сприймають сам факт нашого існування як загрозу їхній імперії. 90 років тому — коли вчиняли геноцид голодом, сьогодні — коли зупиняють і розстрілюють автобус із мамами та дітьми, які їхали з Маріуполя до Волновахи, просто за те що вони українці», — сказав Порошенко під час премʼєри.

«1933-й рік та Голодомор стали можливими, бо Україна не змогла себе захистити. Ми добре вивчили цей урок. Росіяни хочуть нас вбити, а ми хочемо жити. Тут неможливо шукати компроміс. Саме тому з 2014 року ми відроджували Армію. Бо довірити переговори з росіянами можна лише найкращому дипломату у світі — Збройним Силам України, які прямо зараз проводять інтенсивні аргументовані переговори з росіянами від Куп’янська до Роботиного. Тільки це достатньо переконлива мова, зрозуміла для росіян. Цього переговорника треба озброїти аргументами та підтримувати, щоб Голодомор ніколи не повторився», — переконаний пʼятий президент.

«Голодомор. Літописці» покажуть на платформах Суспільного:

  • з 22 по 25 листопада о 21:00 — на телеканалі Суспільне Культура;
  • 25 листопада 11:10—12:50 — 1−2 серія; 22:00—23:40 — 3−4 серія — на місцевих каналах Суспільного;
  • 25 листопада — 1−2 серія на ютуб-каналі Першого;
  • 26 листопада — 3−4 серія на ютуб-каналі Першого.

Схожі новини