Передплата 2024 «Добра кухня»

Без новорічної ялинки. Але з резиденцію святого Миколая!

У Трускавці почалась підготовка до зустрічі зі святим Миколаєм та святкування Різдва

Фото truskavetc.com
Фото truskavetc.com

Як і торік, не буде традиційної новорічної ялинки, яку до війни монтували (ялинка — штучна) та прикрашали на головній локації бальнеологічного курорту — майдані Незалежності. Усі святкові події, перша з яких відбудеться вже 1 грудня, коли на тому ж майдані Незалежності відкриють резиденцію святого Миколая, відбуватимуться за правилами воєнного часу: без чисельних «забав до рання», гучної музики та салютів. Коли найкращі українці життям розплачуються за нашу свободу — не годиться «танцюльки» святкові влаштовувати.

Домінантою святкувань коляда стане

Але святкування за правилами війни аж ніяк не виключають такі заходи, як проведення фестивалів та дитячих конкурсів, змагання колядників. Вже через шість днів після відкриття резиденції святого Миколая на сцені майдану Незалежності, як нас поінформувала завідувачка відділу культури Трускавецької міськради Тетяна Татомир, відбудеться святкування дня Святого Миколая. Уперше пролунає коляда, дітям вручать подарунки. Одне з головних місць у різдвяній програмі святкувань посідає анонсований на 26−27 грудня фестиваль колядників. Упродовж першого змагального дня на сцені просто неба колядуватимуть студентські колективи з Дрогобича, Львова та Самбора. А 27 грудня, у завершальний день, своє мистецтво продемонструють колядники з усіх 7 сіл, які входять до складу Трускавецької ОТГ — Модричів, Доброгостова та Уличного, Зимівок, Станилі, Орова та Бистрого. Пролунає автентичний спів. Звісно, що це далеко не всі заходи, які на курорті відбудуться упродовж циклу Різдвяно-новорічних свят. Не потрібно забувати, що в кожному з готельно-відпочинкових комплексів, у всіх діючих на сьогодні санаторіїв, вілл та інших відпочинково-лікувальних закладів буде своя програма святкувань. Можна не сумніватись, що на святковий Різдвяний вогник та Новий рік сюди попрямує немало людей з відомим сценічним іменем, які будуть співати, постараються розвеселити тих, хто приїхав на курорт не тільки для того, щоб Різдвяні свята зустріти, а й щоб відпочити, позитивних емоцій набратись.

Завжди потужною автентикою відрізнялись

А як зустрічатимуть Різдво в інших містах та селах Дрогобиччини? У сусідньому з Трускавцем Бориславі, як підтвердив у розмові з нами міський голова міста нафтовиків Ігор Яворський, також не буде новорічної ялинки. На головній святковій локації, площі Івана Франка, як і минулого року, усі матимуть змогу у Різдвяній шопці побачити відтворену за допомогою фігурок біблійну сцену народження Ісуса Христа. Шопка, як показав минулий рік, має притягальну силу для тимчасово переселених до Борислава наших співвітчизників, евакуйованих із зони бойових дій людей, які тут проживають. Галичина завжди відрізнялась своєю потужною автентикою. Енергія, дух люду, який тут живе, передається через його традиції, звичаї та творіння.

Локаційний статус площі Ринок

Не буде новорічної ялинки і в шахтарському Стебнику. Про це вже заявив староста Стебницької міськради Тарас Городиський. А ось у Дрогобичі, де на відміну від Стебника, який входить до складу Дрогобицької ОТГ, а також Борислава та Трускавця, таки прикрасять новорічну ялинку. Але не там де завжди, не на головній площі міста, як це було до війни, а на маленькому майданчику перед Народним домом І. Франка. Головна ж локація Дрогобича, площа Ринок, де сьогодні зустрічають та відспівують полеглих у війні з рашистами Героїв, як сказали нам у міській раді, не може наразі бути використана для монтажу величезної ялинки. Це було б неправильно та шкідливо. Серце міста, яким за локаційним статусом заведено вважати площу Ринок, має битися в унісон із серцями наших воїнів. Нехай це лише символ. Але правдивий і сильний.

Схожі новини