Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Усі чоловіки, які виїжджають за кордон через „Шлях“ повертаються в Україну»

У Львівській ОВА пояснили на брифінгу про тенденції перетину кордону для тих, хто має призовний вік

Система «Шлях» залишається у попиті. Упродовж жовтня 2023 року через «Шлях» Львівської області виїхали 30 тисяч чоловіків призовного віку. 690−700 особам було відмовлено в перетині кордону, бо вони не підтвердили мету виїзду. У листопаді через «Шлях» виїхала 21 тисяча осіб, не впустили — 400 осіб. Причина відмови та сама — не підтверджено мету. Восени навантаження «Шляху» припало на пункти пропуску «Шегині», «Рава-Руська», «Краківець», а також «Смільниця», «Грушів».

Тенденція — та кількість чоловіків, які виїжджають за межі України згодом повертаються назад (за осінні місяці).

Про це 21 листопада повідомив на брифінгу підполковник, заступник начальника штабу — начальник відділу організації прикордонного контролю сьомого прикордонного загону Іван Баран.

Волонтерів, каже Іван Баран, вносять в загальну чергу системи «Шлях»: з ними немає проблем — бо є документи. Прикордонники перевіряють документи, які підтверджують волонтерську діяльність.

Керівник апарату Львівської ОВА, який відповідає за систему «Шлях» Тарас Грень додав: «Цього року в нас було 5,5 тисяч звернень від юридичних осіб, аби перетнути кордон через „Шлях“. Фізичні особи — 48 тисяч осіб. З врахуванням усіх засідань комісії, середній показник задоволених звернень — 45%. 55% отримало відмови. Серед причин відмови фізичним особам — недостатнє обґрунтування. Вимагаємо запити від військових організацій, декларації про гуманітарну допомогу, акти передачі допомоги військовим».

За словами Тараса Греня, чоловіки призовного віку, які невчасно повернулися через «Шлях» — 3,5% (за 10 місяців 2023 року), а саме 1643 осіб. Порушення є протермінування в один-два дні. Проте може бути об'єктивна причина — особа потрапила в лікарню.

Схожі новини