Передплата 2024 ВЗ

Cтудентські діалоги: обмін досвідом про шляхи до майбутньої професії

  • 07.11.2023, 13:51
  • 696

Лекторій «Знайомство з колегами-студентами та професорами» — віртуальний тур Європою відбувається у рамках спільного проєкту Інституту фізіології Тюбінгенського університету (Німеччина) та кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

«Модульний курс „науки про життя“ для українських студентів біологів» здійснюється за фінансової підтримки Німецької Служби Академічних Обмінів (Deutsche Akademische Austauschdienst, DAAD). Як правило, ці зустрічі дозволяють ближче познайомитись з теперішніми викладачами та майбутніми менторами, цього разу слухачі курсу, що цікавляться освітніми можливостями у країнах Європи, зустрічались зі своїми однолітками в Німеччині.

Організували інтерактивну зустріч у форматі Zoom українські студенти, які здобувають або вже здобули ступінь бакалавра чи магістра за кордоном, а також ті, хто має досвід студентських досліджень у Німеччині та Швейцарії. Обговорювали різноманітні теми, зокрема право на освіту, європейську систему освіти, візи та дозвіл на проживання, володіння мовою, медичне страхування, оподаткування та житло тощо.

Цікавою була тема дуального навчання, яке дозволяє поєднувати навчання з роботою. Звісно, доступність таких програм переважно залежить від конкретного університету та обраної галузі навчання, до речі, технічно орієнтовані університети з більшою ймовірністю пропонують такі програми. Однак і в інших галузях науки можливе поєднання навчання з роботою, що переважно залежить від наукових керівників. Це дуже важливо для студентів, які прагнуть здобути практичний досвід паралельно з академічним навчанням.

Обговорювали тему доступності працевлаштування та поєднання його з навчанням за спеціальністю. Студенти обговорювали можливості стажування у багатьох вузах, та підкреслювали проблему браку часу, щоб це все ефективно поєднувати. Під час дискусії було наголошено на важливості вивчення таких альтернатив, як фінансова допомога та стипендії.

Ключовою темою було обговорення процесу вступу до магістратури, з акцентом на типових необхідних документах та умовах подачі заявок. Студенти дізналися про можливість подавати документи одночасно до кількох університетів та про існування передумов, специфічних для кожного університету, що сприяло більш чіткому розумінню процесу вступу. Ця інформація допоможе майбутнім абітурієнтам оптимізувати процес подачі документів, що підвищить шанс на вступ до бажаних навчальних закладів.

Учасники зустрічі також поділилися досвідом отримання віз та дозволів на проживання, детально розглянувши процес подачі документів, особливо, коли мова йде про стажування. Це допомогло українським колегам, які прагнуть отримати освіту за кордоном, зрозуміти юридичні процеси, пов’язані з університетськими студіями в Німеччині або Швейцарії. В подальшій дискусії було висвітлено також інші аспекти міжнародної освіти, що дозволило студентам краще обміркувати свої освітні прагнення.

Ця сесія була не лише обміном інформацією, a поєднанням спільного досвіду та колективного навчання, з метою розробки дорожньої карти для студентів, які прагнуть освоїти нові академічні простори.