Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Травма ледь не призвела до непоправних наслідків: у Львові медики врятували дитину

  • 06.11.2023, 11:55
  • 535

Хірурги лікарні «Охматдит» у Львові вилікували 12-річного хлопця, у якого після травми розвинувся гострий остеомієліт

Фото із соцмереж «Охматдиту»
Фото із соцмереж «Охматдиту»

Сім'я Данила — зі Львова. Хлопець отримав травму, коли стрибнув у довжину. У нього почала боліти нога у ділянці коліна. Відтак батьки одразу звернулися до травматолога. Після огляду та рентгенобстеження лікарі повідомили, що перелому немає, а лише розтягнення зв’язок і травма м’яких тканин. Тому призначили іммобілізацію і протизапальні препарати.

Однак болі у нозі посилилися. Протягом трьох тижнів з’явились набряк та почервоніння ноги, з’явилось підвищення температури тіла. Тоді сім'я і звернулася до медиків «Охматдиту». Повторне рентгенобстеження вже показало виражені кісткові зміни.

Отож, хірурги успішно прооперували Данила. Ще протягом місяця він отримував антибактеріальну терапію.

Наразі хлопець під спостереженням хірургів центру та систематично робить рентген-контроль. Поступово починає збільшувати навантаження на уражену ногу.

«Чудова лікарня. Нам дуже пощастило! Ми неймовірно задоволені! Ставлення до нас прекрасне», — розповіла мама Данила Юлія.

Остеомієліт — гнійне запалення кісткової тканини. Це серйозне захворювання дитячого віку, оскільки у гострій фазі має важкий перебіг, може викликати небезпечні ускладнення. Зокрема, це — метастатична пневмонія: мікроби з кістки через судинне русло переміщуються у легені, викликаючи там гнійне запалення, що значно погіршує стан пацієнта і навіть може мати летальні наслідки.

Також сепсис або, як кажуть у народі, «загноєння крові». Надалі, якщо відбулася сильна руйнація ураженої кістки, можуть розвинутись деформації кісток, їх викривлення та порушення темпів росту.

Схожі новини