Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові хірурги прооперували немовля із вродженою вадою розвитку (ФОТО)

  • 01.11.2023, 12:45
  • 565

Фахівці Дитячої лікарні Святого Миколая прооперували малюка із вродженою вадою розвитку, яка спричинила кишкову непрохідність та крововилив у мозок

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Проблеми вз кишківником у Даринки виникли одразу після народження. До цього лікарі не бачили змін у розвитку дитини.

«Не було проблем ні з дитиною, ні з пологами, на наступний день я зрозуміла, що щось не так: коли вона починала їсти, вона зригувала. У неї животик був сильно здутий. І коли планувалася виписка додому, нас поклали в реанімацію», — розповіла мама Даринки Олена.

Та обстеження підтвердило кишкову непрохідність, яку спричинила хвороба Гіршпрунга. За словами медиків, стан дівчинки погіршувався щогодини.

«При такій патології частина товстої кишки не має нервових закінчень. Тому м’язи в цій ділянці напружуються, а сама кишка звужується. Іноді в діток з такою патологією здорова частина кишківника починає працювати значно інтенсивніше. Так розвивається кишкова непрохідність, як у випадку Даринки», — пояснили у Першому ТМО.

Хірурги негайно вивели дитині стому, аби вона могла випорожнюватися. Тим часом у малечі стався крововилив в головний мозок.

«У новонароджених дітей не буває такого, що хворіє ізольовано один орган. Як правило, такі гострі процеси, торкаються і інших органів: головного мозку, серцево-судинної системи. У Дарини був досить серйозний крововилив у головний мозок, але наша бригада впоралася», — додав завідувач відділення хірургії Дитячої Лікарні Св. Миколая Олександр Калінчук.

Згодом Дарині видалили частину ураженого кишківника.

«Без розрізів на животику, зробили цю операцію за сучасними технологіями. Видалили уражену ділянку товстого кишківника, відновили прохідність кишківника. Дарина має стому, тепер буде другий етап, щойно ми її закриємо, дитина буде повністю здорова», — додає завідувач відділення хірургії Дитячої Лікарні Св. Миколая Олександр Калінчук.

Відтак Дарина була місяць у лікарні. Спочатку у реанімації, потім — в патології новонароджених, і коли дитині мав виповнитися місяць, її виписали з лікарні додому.

Зараз дитині 5 місяців, вона відновлюється. Через місяць їй зроблять ще одну операцію.

Схожі новини