Передплата 2024 «Добра кухня»

Малюк не міг їсти: львівські медики зробили немовляті унікальну операцію

  • 19.10.2023, 13:00
  • 734

У Львові хірурги прооперували новонародженого із рідкісною вродженою вадою стравоходу — дитина не могла їсти, бо стравохід ще з утроби матері був неправильно сформований

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Матвійко народився у вересні цього року в одному із львівських пологових будинків. Через декілька годин після пологів лікарі помітили у малюка небезпечні симптоми: хлопчик не міг ковтати, а відтак — і їсти. Із ротика дитини текла піниста слина, а зонд, який лікарі намагалися встановити для годування, не проходив у шлунок.

Отож, медики пологового запідозрили у хлопчика атрезію стравоходу. Тому його транспортували до Дитячої Лікарні Святого Миколая, і там хірурги підтвердили діагноз.

Діти із атрезією народжуються вкрай рідко — 1 на 3500 малюків. У них стравохід, який є продовженням глотки, та який проходить через усю грудну клітку аж до черевної порожнини, ще в лоні матері розділяється на декілька сегментів. Вада є однією із найскладніших вроджених патологій, які несумісні з життям без вчасної допомоги хірургів.

Тому спеціалісти Центру хірургії взялися негайно оперувати Матвійка, бо дитина згасала на очах.

Операцію виконали торакоскопічно — всього через три проколи у мм малюку зшили стравохід. Втручання ускладнювало те, що частина стравоходу з'єднувалася з дихальними шляхами. Відтак під час дихання повітря частково потрапляло у шлунок. Тому анестезіологи також мали серйозний виклик — підготувати дитину до операції.

Наразі Матвійко продовжує лікування, та він вже почувається значно краще. Хлопчика доглядають спеціалісти відділення патології новонароджених. Дитинка вже починає самостійно їсти та значно краще дихає.

Схожі новини