Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підрив Каховської ГЕС завдав Україні $ 14 млрд збитків

  • 17.10.2023, 17:20
  • 581

Підрив греблі Каховської гідроелектростанції, який росіяни здійснили в червні 2023 року, завдав Україні збитків на майже 14 мільярдів доларів

Фото з мережі
Фото з мережі

Про це свідчить звіт уряду України та Організації Об'єднаних Націй.

Початкова оцінка загальних потреб у відновленні та відбудові становить 5,04 млрд доларів. Очікується, що це число зростатиме після більш детальної оцінки. На відновлення в короткостроковій перспективі протягом 2023−2024 років необхідно 1,82 млрд доларів.

За даними уряду та ООН, підрив греблі ГЕС затопив 620 км² території в чотирьох областях — Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій. Це безпосередньо вплинуло на 100 тисяч мешканців. Також це завдало значної шкоди навколишньому середовищу, житлу, інфраструктурі та культурним об'єктам, як-от історичні будівлі, музеї та культові споруди.

Крім того, у регіонах порушилося енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь та робота річкового транспорту на півдні.

У звіті вказують, що пряма шкода, завдана інфраструктурі та активам, склала 2,79 млрд доларів, а розмір збитків перевищує 11 млрд доларів. Найбільшою проблемою внаслідок підриву український уряд та ООН назвали тривалий вплив на довкілля. А от найбільші прямі пошкодження інфраструктури та активів зафіксували в енергетичному й житловому секторах.

Схожі новини