Передплата 2024 ВЗ

У Львові прооперували немовля із кілограмовою пухлиною (ФОТО)

  • 10.10.2023, 17:20
  • 634

Львівські хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая прооперували немовля, яке народилося із пухлиною вагою один кілограм

Фото першого медичного об'єднання Львова
Фото першого медичного об'єднання Львова

Як розповіли у першому медичному об`єднанні Львова, маленька Юстина народилася місяць тому із велетенською пухлиною. Та і батьки, і лікарі були до цього готові, бо ще на 16-му тижні вагітності у малечі діагностували патологію — крижово-куприкову тератому — вроджену пухлину.

Батьки дівчинки — зі Стрия, та народжувати вони вирішили у Львові - у пологовому відділенні Дитячої Лікарні Святого Миколая.

На третій день після народження Юстину забрали в операційну. Щоб мінімізувати крововтрату, хірурги спочатку визначили, які судини живлять пухлину кров’ю, і тоді взялися її видаляти. Лікарі успішно висікли утворення, що важило майже кілограмата становило 25% маси тіла немовляти. Пухлину видалили разом із куприком та частиною крижової кістки, що є світовим стандартом для таких оперативних втручань.

На місці, де виявилася велетенська тератома, утворився дефект м’яких тканин. Щоб його закрити, спеціалістам довелося одномоментно зробити дитині ще й шкірну пластику. Тому із сусідніх ділянок вони вирізали шкірні клапті і вживили їх у тому місці, де була пухлина. Такі пластики немовлятам виконують не часто, бо з пухлинами таких великих розмірів діти народжуються досить рідко. Операція тривала майже 5 годин.

Після такого обширного хірургічного втручання в крихітки повністю збереглася функція тазових органів. Минув без ускладнень і післяопераційний період. Юстина разом із батьками вже повернулася додому. Тепер до спеціалістів Дитячої Лікарні Святого Миколая її привозитимуть лише на планові огляди.

Схожі новини