Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Членство в Альянсі є пріоритетною метою для перемоги України»

  • 10.10.2023, 09:40
  • 415

Петро Порошенко, який взяв участь у Парламентській Асамблеї НАТО у Копенгагені, в інтерв'ю журналістам заявив, що членство України в Альянсі є пріоритетною метою для нашої держави і запорукою перемоги у війні проти російських агресорів

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Про це пʼятий президент говорив і під час виступу на ПА НАТО, і на численних зустрічах з представниками союзників.

«Зараз НАТО є пріоритетною ціллю для України, оскільки ми намагаємося довести, що без НАТО перемоги України в цій війні повною не буде. Ми намагалися донести, що є декілька факторів нашої перемоги. Фактор номер один — це зброя, бо жоден із стандартів НАТО не передбачає, коли наступальні операції проводяться без панування в повітрі, без якісної протиповітряної оборони, без далекобійних ракет і без повного забезпечення далекобійної артилерії. На цьому я запропонував сконцентруватися, і ми робимо все можливе, щоб забезпечити постачання зброї», — наголосив Порошенко.

«Друге завдання — координація щодо застосування санкцій. Не просто для того, щоб притягнути когось до відповідальності або покарати: в першу чергу ефективність санкцій вимірюється обрізанням росії можливості фінансувати власну армію», — вважає Порошенко.

«І третя мета — ми маємо продовжити ту тенденцію, яку ми продемонстрували на попередній сесії в Люксембурзі. Депутати мають чітко поставити завдання своїм урядам, щоб ми розпочинали роботу з прийому України в НАТО. Я задав це запитання на пленарній сесії і президенту Парламентської Асамблеї НАТО, і першому заступнику Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга Мірчі Джоані. Ми отримали дуже важливу відповідь, що НАТО готове й буде працювати над цим питанням. Але й Україна має зі свого боку виконати домашнє завдання. Це домашнє завдання — повна реалізація відповідності України тим критеріям, які є для того, щоб вступити в НАТО і вступити в ЄС», — зазначає Порошенко.

«До речі, критерії називаються Копенгагенськими, і символічно, що переговори проводяться саме тут. Ми маємо виконати дуже непрості реформи. Це верховенство права замість верховенства сили або верховенства зброї. Це — демократія, це свобода слова, права людини. Це — абсолютно ефективна робота антикорупційних органів, це статус PEPів. Це контроль використання бюджетних коштів, в тому числі і коштів, які нам надають союзники та партнери. Ми намагаємося, щоб це завдання було зрозуміло всім без винятку політичним колам в Україні для того, щоб об'єднати зусилля і рішуче працювати», — зазначив Порошенко.

П’ятий Президент також зустрівся із з американським конгресменом, Головою Комітету з розвідки Майклом Тернером, парламентарями Великої Британії Алеком Шелбруком та Джейсоном МакКартні, колишнім Міністром закордонних справ Литви, депутатом Сейму Аудронюсом Ажубалісом, Головою Комітету з міжнародних відносин Парламенту Естонії Марком Міхкельсоном.

«Окремо відбулася розмова з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен. Мені приємно було почути, і про це вже було офіційно оголошено, що 70 українських військових включно з пілотами, техніками, обслуговуючим персоналом проходять навчання в Данії. З них уже частина пілотів успішно склала іспити з англійської мови і приступила до тренувань на тренажерах. А загалом Данія вже точно і гарантовано передає нам 19 F-16. І ми робимо все можливе, щоб це сталося якомога раніше», — наголосив Порошенко.

«Я використав цю можливість для того, щоб подякувати нашим данським партнерам, оскільки у вимірювання співвідношення допомоги Україні з ВВП — Данія є серед лідерів, як Норвегія та Швеція. Таке відповідальне ставлення сьогодні характеризує позицію, коли левова частина населення Данії, майже 80%, твердо стоїть за допомогу Україні. Сьогодні Україна є фактором, який тримає і цементує єдність данських політичних сил і данського народу», — резюмує Петро Порошенко.

Схожі новини