Передплата 2024 ВЗ

МВФ попередив Україну про необхідність підвищувати податки: за яких умов

  • 09.10.2023, 18:15
  • 609

У разі, якщо війна затягнеться до кінця 2024 року, Україні доведеться розглянути можливість запровадження додаткових фіскальних заходів

Фото умовне
Фото умовне

Про це голова місії МВФ в Україні Гевін Ґрей розповів в інтерв'ю виданню NV.

«Коли ми розпочали створювати програми EFF, ми знали, що робимо це на тлі суттєвої невизначеності. З огляду на це ми розробили програму з урахуванням основного сценарію, який припускав завершення війни до середини 2024 року. Але ми передбачили й негативний сценарій з тривалішою у часі війною», — зазначив голова місії МВФ.

Він уточнив, що такий сценарій означає потребу у збільшенні обсягів зовнішнього фінансування для України, а також додаткових «політичних заходів», які вже обговорювалися з українською владою.

«Якщо говорити загалом, постане потреба у додаткових фіскальних заходах», — пояснив Гевін Ґрей.

Водночас, за його словами, у разі негативного сценарію буде збільшена і міжнародна допомога країні.

«Міжнародна фінансова допомога має зрости за умов негативного сценарію. У разі реалізації сценарію базового, ми говорили про $ 115 млрд, а негативного — $ 140 млрд. Маю зауважити, що на додачу до коштів походженням ззовні, українське керівництво мусить вживати політичних заходів, аби збалансувати всі свої необхідні фінансові потреби… Ми впевнені в тому, що влада України вже має професійний досвід запровадження таких виважених заходів», — додав голова місії МВФ.

Голова місії МВФ наголосив, що вже зараз українській владі треба зосередитись на посилення спроможностей збирати доходи — як податкові, так і митні. Зокрема, для цього необхідно відновити податкові перевірки.

Схожі новини