Передплата 2024 «Добрий господар»

Двоє українських вчителів потрапили до списку 50 найкращих вчителів планети

  • 29.09.2023, 09:15
  • 19.8K

Визначили 50 фіналістів світової премії для вчителів Global Teacher Prize 2023. Цьогоріч до списку увійшло одразу двоє українців — вчителі української мови й літератури Людмила Таболіна та Артур Пройдаков

Вчителі. Фото з мережі
Вчителі. Фото з мережі

Про це повідомили 27 вересня на Facebook-сторінці нагороди.

На сайті нагороди зазначають, що всі їхні фіналісти «виступають за інклюзивність і права дитини, інтегрують мігрантів у класи та виховують здібності і впевненість у своїх учнях».

Людмила Таболіна — з Харкова, але наразі викладає в київському ліцеї. До того, як у Харкові відновили роботу громадського транспорту, вона чотири місяці ходила пішки 11 кілометрів на роботу і назад під звуки вибухів через численні блокпости.

«З першого дня війни її школу перетворили на притулок для мешканців сусідніх будинків, а 24 лютого вона сховала від ворога класні журнали, штампи, документи, особові справи дітей, працівників. Тоді ж організувала обладнання притулку», — наголошують у Global Teacher Prize.

На початку березня Людмила відкрила для місцевих жителів їдальню. У притулку було багато матерів з дітьми, а школа слугувала гуманітарним штабом, додають організатори премії.

Також Таболіна є куратором Євроклубу. Вона проводила кампанії з підвищення обізнаності про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні та країнах ЄС, ініціативи проти булінгу, антидискримінаційні кампанії, День толерантності, години пам’яті жертв Голокосту та уроки гендерного виховання.

Артур Пройдаков народився і виріс у Стаханові (нині Кадіївка) Луганської області, яка з 2014 року перебуває під тимчасовою російською окупацією.

Global Teacher Prize зауважує, що Артур ріс у регіоні, де російська мова поширилася через довготривалу політику русифікації, яка обмежувала українську культуру.

Але завдяки власній шкільній вчительці, яка донесла до нього красу української мови, Продайков почав слухати українськомовну музику і більше читати українські книжки. Це також був протест проти зрусифікованого середовища.

У 2014 році через початок російської агресії багато студентів педагогічного коледжу, де Артур працював 3 роки, були змушені покинути Луганщину в пошуках нового місця навчання та проживання.

Він переїхав до міста Ромни на Сумщині, де зрозумів, що в умовах війни та глобальних змін недостатньо «просто вчити» дітей, а вчитель — це людина, яка «відкриває двері до дорослості», яка не ділить світ на «чорне» і «біле» і не тікає від ризиків і перешкод, наголошують організатори.

«Артур не просто викладає у школі українську мову та літературу, він спілкується з дітьми, їхніми батьками, колегами, разом з учнями відвідує виставки, ходить у кіно, або просто гуляє містом», — додають у Global Teacher Prize.

Також вчитель організував онлайн-курс «Розмовляй» для всіх, хто хоче вивчати українську мову.

Схожі новини