Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові п’ятирічній дитині трансплантували нирку

  • 25.09.2023, 17:20
  • 535

Донором стала інша дитина — 9-місячна дівчинка, яка тепер є наймолодшим донором в Україні

Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру
Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Як повідомили медики, Сніжанка із Сколівщини із 2018 року має ниркову недостатність, із якою бореться. Лікарі діагностували у неї гемолітико-уремічний синдром.

«Це захворювання, яке супроводжується зниженням гемоглобіну, тромбоцитів, постійною діареєю, перманентною гарячкою. Внаслідок змін в організмі у нирках утворюються невеличкі тромби, які блокують роботу нирок, і відповідно вони перестають працювати», — розповів дитячий нефролог Центру Роман Андруневич (Roman Andrunevych) .

З 11-місячного віку дівчинка перебувала на щоденному перитонеальному діалізі. Єдиним порятунком для Сніжанки була трансплантація нирки.

Шанс на одужання маленькій Сніжанці подарували батьки 9-місячної дитини з важкою хворобою печінки. Коли у немовляти констатували смерть мозку, батьки погодилися на донорство.

Єдина інформаційна система визначила маленьку пацієнтку як потенційного реципієнта. У лабораторії Центру підтвердили імунологічну сумісність. Наші фахівці швидкою доставили донорський орган з Києва у Львів, і провели рятівну операцію.

Оперативне втручання мало свої особливості через вік і вагу обох дітей. Проте операція минула успішно — нирка запрацювала на операційному столі.

Схожі новини