Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полярники станції «Вернадського» показали нових пінгвінів

  • 24.09.2023, 20:30
  • 752

Новоприбулих пінгвінів, які збираються гніздувати поблизу станції «Академіка Вернадського» в Антарктиді, показали українські полярники

Пінгвіни. Фото: Національний антарктичний науковий центр
Пінгвіни. Фото: Національний антарктичний науковий центр

Фотографії біолога Сергія Глотова оприлюднив Національний антарктичний науковий центр.

У першій половині вересня пінгвіни почали активно повертатися на острів Галіндез, де розташована українська станція. Буквально за кілька днів їхня кількість зросла з 50 до 600.

Найбільше пінгвінів українські біологи спостерігали на початку цього тижня — близько 800. Але зараз їхня кількість знову суттєво зменшилася, орієнтовно до 50.

Полярники припускають, що в першій хвилі на Галіндезі з’явилися пінгвіни, які зимували неподалік, а тепер частина з них могла розійтися околицями. Натомість біля «Вернадського» залишилися ті птахи, які будуть тут гніздувати. Згодом до них має підійти і решта місцевої гніздової популяції.

«Але поки що це теорія, яка потребує ґрунтовної перевірки. Тож українські науковці продовжують слідкувати за міграціями пінгвінів, адже саме їхня поведінка є одним з показників зміни клімату в антарктичному регіоні», — розповіли в науковому центрі.

Схожі новини