Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не президент має давати команду „Підривайте мости!“, військові мали це зробити»

  • 21.09.2023, 12:04
  • 684

За даними журналістів, у військових колах побоюються, що їх хочуть «призначити» винними в окупації Півдня для швидкого задоволення запиту суспільства

«Адже, за їхніми словами, в цьому питанні, окрім дослідження подій початку війни, не менш важливим є дослідження подій, які відбувалися до самого вторгнення. Зокрема, як в цілому країна готувалася до війни, які рішення влада ухвалювала і не ухвалювала в цьому напрямку та що робила, щоб максимально посилити армію і підготувати її до оборони», — зазначають автори матеріалу.

Генерал-майор Андрій Соколов, який під час повномасштабного вторгнення командував управлінням військ «Південь» заявив, що замість чотирьох бригад, які за планом мали закривати кримський напрямок, в нього було лише півтори.

«Військ для закриття усієї країни від Білорусі до Криму катастрофічно не вистачало. Тож, як вважає генерал, до війни в країні мали оголосити мобілізацію, або в інший спосіб стрімко збільшити чисельність армії», — зазначили у BBC.

Джерела видання у Генштабі кажуть ще й про те, що це розслідування чинить певний тиск на військове командування. В Офісі президента неофіційно пояснили, що це ніякий не тиск, просто суспільство хоче знати відповіді на питання, хто ж винен.

«Ми знаємо, є така справа, там фігурують військові. Треба з’ясувати, чому мости не були підірвані, а росіяни змогли так швидко зайти і окупувати Херсонщину. … Є статут ЗСУ, військові мали діяти за цим статутом. Не президент має давати команду „Підривайте мости!“, військові мали це зробити, виходячи з тієї обстановки, яка була на місці. Слідство має розібратися», — додало джерело в ОП.

Схожі новини