Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові дитині пересадили кістку, надруковану на 3D-принтері

  • 07.09.2023, 16:40
  • 658

У львівській Лікарні Святого Миколая 8-річному хлопчику із Івано-Франківщини пересадили кістку, яку надрукували на 3D-принтері. Операцію робили спільно спеціалісти зі Львова, Києва та Івано-Франківська

Фото Першого територіального медичного об’єднання Львова.
Фото Першого територіального медичного об’єднання Львова.

Про це повідомило Перше територіальне медичне об'єднання Львова.

Богданчику із Івано-Франківщини у 3 роки діагностували рак печінки. Тоді малюк пережив складну операцію — видалення пухлини разом із жовчним міхуром. Пізніше рак уразив кістку.

«Якось після школи Богданчик поскаржився батькам на сильний біль у нозі. Пізніше кінцівка ще й набрякла. Сім'я одразу звернулася до лікарів в Івано-Франківську, які раніше вже вилікували їхнього хлопчика. Хлопчику зробили всі необхідні обстеження і біопсія підтвердила найстрашніші побоювання — знову рак. Цього разу — саркома Юнга», — зазначають медики.

Злоякісна пухлина вразила аж 28 см стегнової кістки хлопчика. Щоб зберегти йому ногу, необхідно було видалити уражену частину та вживити на її місце імплант. Операцію проводили в львівській Лікарні Святого Миколая. Спершу спеціалісти видалили саму пухлину, а потім провели експрес-біопсію, аби точно з’ясувати, який об'єм кістки необхідно забрати.

«Київські інженери, які виготовили титановий імплант для Богданчика, підготували три варіанти різної довжини. Всі вони надруковані на 3D-принтері. Проєктували імпланти місяць і ще два тижні друкували. Після біопсії лікарі видалили уражену раком кістку та встановили хлопчику імплант відповідного розміру, який ростиме разом із дитиною», — розповіли лікарі.

Втручання тривало 6 годин і минуло успішно. Богданчик уже повернувся до Івано-Франківська та продовжує лікування, яке буде тривалим. Попереду в хлопчика — кілька курсів поліхіміотерапії та променевої терапії, а також трансплантація кісткового мозку.

Схожі новини