Передплата 2024 ВЗ

Скандал із закупівлями курток для ЗСУ набирає нових обертів

  • 26.08.2023, 16:30
  • 2 578

Міністр оборони Олексій Резніков опинився у центрі скандалу через схему з закупівлею курток для ЗСУ. Він запропонував нардепці та журналісту укласти парі, на що отримав відповідь

Міністр оборони Олексій Резніков. Фото з мережі
Міністр оборони Олексій Резніков. Фото з мережі

На тлі звинувачень у закупівлі Міноборони форми для ЗСУ, що здорожчала втричі під час доставки, глава відомства Олексій Резніков запропонував парі журналісту Михайлу Ткачу та нардепу Анастасії Радіній.

Журналіст «Української правди» Михайло Ткач, якому у разі перемоги міністра пропонується піти з видання і на три роки припинити займатися журналістикою, відповів Резнікову на своїй сторінці у Фейсбук.

«Пане міністре, ви мали піти ще після розслідування про закупівлю міністерством оборони яєць по 17 гривень, але ви втягнули суспільство в шоу з кілограмами, штуками, та іншими маніпуляціями, місця яким не має бути в міністерстві оборони під час повномасштабної війни. Ви мали піти на засідання парламентського комітету з питань боротьби з корупцією після публікації Юрія Ніколова про закупівлю курток для ЗСУ, але проігнорували можливість прозвітувати.

Моє розслідування «Слуга курток для ЗСУ. Хто заробляє на війні в Україні?», пане міністре, стосується того факту, що племінник народного депутата від «Слуги народу» був співвласником компанії, яка і постачала скандальні куртки і заробляла на цьому. Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь-яких пояснень з цього приводу…

Укладайте не парі, пане міністр. Укладайте договори про закупівлі по ринкових цінах і не з родичами «слуг народу», — написав журналіс.

Нардепка Анастасія Радіна, якій міністр пропонує скласти мандат, також відповіла, за яких умов вона згодна це зробити. Відповідь Радіна оприлюднила у Facebook.

«Пропоную вам, пане міністре, до 9 ранку понеділка, 28 серпня, спростувати те, що:

  1. Міноборони без тендеру купило куртки у «турецької» фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору з Міноборони був цілком український племінник народного депутата з оборонного комітету Касая. Причетність племінника до компанії не спростовував навіть сам пан Касай;
  2. Міноборони сплатило за куртки утричі дорожче, ніж це вказано в документі з турецької сторони, з яким вантаж виїхав із Туреччини і проїхав інші митниці аж до кордону України. Достовірність документу підтвердив голова ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослав Железняк

— або Ви йдете у відставку.

Спростуєте — я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі воєнкомів та горе-закупівельників для армії (проти останнього виступаєте Ви особисто)", — написала Радіна.

Схожі новини