Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Скульптура має викликати емоції»

Після хвилі хейту Павло Гудімов пояснив значення скульптур у Стрийському парку

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Куратор проєкту «Скульптурний маршрут», засновник артцентру «Я Галерея» та відомий митець Павло Гудімов публічно пояснив у Львові суть скульптур, які встановили у Стрийському парку. У Львові розгорілися гострі дискусії щодо деяких експонатів — оголена жінка вагою понад сто кілограмів та голова, яка нагадує обличчя колаборанта, зрадника, який мешкає в рф Іллі Киви…

Нагадаємо, вісім сучасних творів, виготовлених з сірого граніту, який видобули з українських кар'єрів, встановили у рамках Львівського тижня скульптури. Стоятимуть такі монументальні твори до листопада 2024 року.

«Пластика ліній та глибина смислів», — так коротко для «ВЗ» описав суть мистецького проєкту Павло Гудімов.

«Це скульптури, які упродовж десяти років створювалися на щорічному симпозіумі у Каневі, — продовжив розмову Павло. — Вони належать руці, як українських митців, так і закордонних. Скульптура має викликати емоції - в цьому цінність мистецтва. Львів має стати плацдармом для творчих висловлювань скульпторів і художників. Тому цього року в рамках тижня скульптури буде відкрито два мистецькі маршрути: Стрийським парком, та „Вулична галерея Шевченка“, який плануємо відкрити наприкінці вересня. 20 вересня відкриється головний проєкт тижня скульптури — „Нове і старе“ в Палаці мистецтв».

Запитую про роботу митця Василя Корчового «Впевнена», яку створено у 2021 році. Оголена жінка розкішних форм найбільше обурила львів'ян.

Павло Гудімов каже, що ця скульптура була створена під час симпозіуму і вже два роки стоїть у Каневі. «Її фотографують, розглядають, але такого інтересу, як у Львові, вона ніколи і ніде не викликала, — наголошує автор проєкту. — У Львові дуже поширена демократична дискусія довкола мистецтва, тому ми свідомо розуміли, що саме ця скульптура буде предметом для діалогу та обговорення».

Схожі новини