Передплата 2024 ВЗ

Рідкісні вади на серці: у Львові немовляті зробили унікальну операцію

  • 08.08.2023, 16:45
  • 647

Немовляті з однією з найважчих і украй рідкісних вроджених вад серця зробили подвійне переміщення артеріальних коренів

Фото Першого медичного об'єднання Львові
Фото Першого медичного об'єднання Львові

Це втручання вважається технічно одним з найскладніших у дитячій кардіохірургії.

Унікальну операцію зробили львівські спеціалісти Лікарні Святого Миколая.

Маленька пацієнтка — Ніколь із Тернополя.

Як розповіли фахівці ПМО Львова, одразу після народження лікарі почули шуми в серці немовляти і виявили дуже рідкісну патологію, яка буває лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця.

Єдиний спосіб врятувати таких малюків — якнайшвидша операція.

Діагноз, який встановили дівчинці — транспозиція, тобто неправильне положення, магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом, тобто звуженням, легеневої артерії. Її клапан був зменшений та неправильно сформований. Також під ним була аномально вузька зона у вигляді м‘язового кільця. Це заважало крові надходити до легень в необхідному об‘ємі. Тому у Ніколь стрімко розвинувся ціаноз — синюшність шкірних покривів та кисневе голодування.

Аби врятувати малечу, якій було лише три дні від народження, її екстрено госпіталізували до Львова — у Лікарню Святого Миколая. Та через замалу вагу і надто високі ризики в такому віці робити радикальну операцію, яка виправить ваду, було неможливо. Утім, і без втручання немовля не вижило б. Тож кардіохірурги виконали паліативне втручання — за допомогою штучного протеза створили додаткове джерело кровотоку у легеневу артерію, щоб полегшити симптоми та дати Ніколь шанс набрати вагу і дожити до головної операції.

У вісім місяців Ніколь важила вже 8 кг — оптимально для радикального втручання. Кардіохірурги вирішили оперувати дитину за допомогою методики DRT — Double root translocation — подвійного переміщення коренів. Донині такі операції в Україні ще не виконували. Цей метод водночас є і найскладнішим, і найбільш ефективним у дитячій кардіохірургії.

«Перевага методу у тому, що він надає найбільшу анатомічну вигоду після корекції. Ми не просто міняємо судини місцями, а фактично повністю висікаємо з серця корінь кожної артеріальної судини — з її рідним клапаном. Потому міняємо їх місцями: корінь аорти пришиваємо до лівого шлуночка, а корінь легеневої - до правого — так, як це має бути в нормі. Це означає, що кожна з артеріальних судин буде зі своїм клапаном, і вони будуть рости разом з дитиною, що найважливіше в дитячій кардіохірургії. А вихідні тракти обох шлуночків будуть максимально наближені до анатомічно нормальних, які були б, якби серце в утробі сформувалось правильно», — розповів про унікальність методу завідувач відділення дитячої кардіохірургії Олександр Ячнік.

Оперували Ніколь понад 14 годин. Складність полягала у тому, що серце дитини надто маленьке і критично важливі структури знаходяться дуже близько одна до одної.

Є великі ризики пошкодити провідну систему серця, мітральний клапан та коронарні артерії.

«Працювати треба вкрай обережно. Ти наче маєш пройти по мінному полю. Концентрацію не можна втрачати ні на секунду», — додав лікар.

Попри всі складнощі, операція минула успішно. Уже на третій день дівчинку перевели на самостійне дихання.

Післяопераційний період був без ускладнень. За три тижні крихітку виписали із лікарні.

Схожі новини