Передплата 2024 ВЗ

Рівень освіти українців за останні роки знизився, — МОН

  • 02.08.2023, 20:30
  • 1 134

Через пандемію та війну освітній процес в Україні дуже постраждав

Фото умовне
Фото умовне

У першому півріччі 2022−2023 н.р. лише 15% закладів освіти працювали очно, 33% - віддалено і 51% - змішано, повідомляють у Міністерстві освіти та науки України.

«Усе це сильно вплинуло на навчання. Нині ми маємо справу з освітніми втратами, що означає будь-які втрати знань, умінь, навичок та/або уповільнення чи переривання академічного прогресу через паузи в навчанні конкретного учня», — зазначили у відомстві.

«Ми бачимо, що поступово втрачаємо розумовий потенціал нашої молоді, тож необхідно шукати шляхи для виправлення цієї ситуації», — розмірковують в МОН.

У відомстві додають, що нині активно розробляють різні програми, які у перспективі допоможуть школярам і дошкільнятам засвоїти потрібні знання.

Щоб підтримати ініціативи, МОН разом з ЮНІСЕФ розробили рекомендації щодо організації програм із надолуження освітніх втрат для закладів освіти, громадських організацій, органів управління освітою тощо.

Вони мають стати основою для розроблення Національної стратегії з подолання освітніх втрат в Україні.

Як зазначили в МОН, надолужити освітні втрати допоможуть дітям та молоді, які активно відвідували школу до перерви в навчанні. Також їм нададуть психологічну та соціально-емоційну підтримку.

Програма буде націлена на кілька груп дітей:

  • дітей, які перебувають на деокупованих територіях;
  • школярів, які проживають там, де тривають бойові дії або на прифронтових територіях;
  • дітей з прикордонних територій, де школи не працюють очно;
  • учнів, які повертаються з-за кордону;
  • внутрішньо переміщених осіб;
  • дітей, які повертаються з РФ та ТОТ.

Як зазначили в МОН, програма буде індивідуальною для початкової, середньої школи та старших учнів.

Для покращення успішності будуть залучати не лише вчителів, а й педагогів. Також проводитимуть літні програми для додаткового навчання.

Схожі новини