Передплата 2024 «Добра кухня»

Міна розірвалася буквально за метр: у Львові лікарі відновили руки парамедику

  • 13.07.2023, 17:00
  • 805

Медики Національного реабілітаційного центру «Незламні» відновили функціонування рук пораненому військовому медику

Павло Ребрій. Фото Першого медичного об'єднання Львова
Павло Ребрій. Фото Першого медичного об'єднання Львова

27-річний Павло Ребрій з Прикарпаття — парамедик у штурмовій групі. Він воює уже дев’ять років. Важке поранення захисник отримав під Авдіївкою, коли ЗСУ йшли на штурм.

Уламками ворожої міни Павлові посікло обличчя, тулуб і кінцівки, розтрощило пальці, пробило печінку і діафрагму.

«Поранення важкі, позиції далеко, ворог накриває вогнем. Я оцінив свої шанси і зрозумів, що потрібно самоевакуюватись. Інакше — загину», — згадує Павло.

Побратими допомогли йому накласти турнікет. Потому він самотужки здолав 3 км до точки евакуації. У найближчому стабілізаційному пункті його екстренно прооперували, аби зупинити внутрішню кровотечу та зафіксували понівечені кінцівки. Далі він пробув у кілької лікарнях у трьох різних містах.

Після тривалого лікування саме кінцівки захисника залишалися найбільш проблемним місцем — він не міг рухати кистями.

«Ушкоджені променевий та ліктьовий нерви. Множинний перелом безіменного пальця. На середньому ампутація фаланги та відсутність суглоба. Променевий та ліктьовий нерви відповідають за процеси розгинання та згинання, забезпечують чутливість кисті і пальців,» — розповів лікар Роман Чепіль після огляду Павла у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ.

Насамперед лікарі відновили військовому нерви.

Також у пацієнта були множинні переломи в ділянці плеча, передпліччя та кисті. Найбільш проблемною ділянкою був середній палець: великий дефект кісткової тканини, вкорочення пальця та зруйнований суглоб. Хірурги зіставляють кістки середнього та вказівного пальця і рятують їх від ампутації. Потім вирішують застосувати метод подовження третього пальця. Встановлюють апарат зовнішньої фіксації та повільно через рівні інтервали часу розтягують його. Відсутній суглоб — протезують.

Опісля травматологи зіставили та зафіксували кістки передпліччя за допомогою металоконструкції.

Спеціалістам вдається повністю відновити функції рук захисника. Наразі Павло працює із фахівцями з реабілітації. А після відновлення планує повернутися на фронт.

Схожі новини