Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Рік до Вашингтонського саміту маємо використати не на дискусії, а на підготовку членства України у НАТО»

  • 13.07.2023, 09:55
  • 468

Петро Порошенко в ефірі телеканалу MSNBC заявив, що наступний рік перед Вашингтонським самітом НАТО треба використати для того, щоб підготувати Україну до членства в Альянсі

Скрін із відео
Скрін із відео

П’ятий президент наголосив: потрібен чіткий план реформ, і тоді після перемоги Україна зможе швидко приєднатися до НАТО. Порошенко також зазначив, що НАТО теж має бути готовим після перемоги швидко прийняти Україну.

Відповідаючи на запитання, чи достатньо гарантій безпеки від країн Сімки, Порошенко зазначив: «це непросто, бо найкраща гарантія безпеки, доступна зараз після того, як росія розпочала агресію та знищила всі післявоєнні механізми безпеки, засновані на Раді Безпеки ООН, єдино можлива — це членство в НАТО», — сказав Порошенко.

«Поки що це запевнення у безпеці, а не гарантії безпеки. Я, як президент України у 2014−2019 роках, розумію, що це означає, коли ти витрачаєш багато часу на те, щоб отримати консультацію та запустити процес для забезпечення безпеки. Це не працює. Гарантії безпеки мають бути обов’язковими, мають бути ратифіковані парламентами», — пояснив Петро Порошенко.

«Для мене неприйнятною є ідея, щоб провести рік до Вашингтонського саміту НАТО 2024 у дискусіях про гарантії безпеки. Ні, нам потрібно витратити цей час на те, щоб підготувати НАТО до членства України, підготувати Україну до членства в НАТО. І це була б єдина передумова: щойно у нас буде мир, у найкоротший строк ми повинні отримати членство в НАТО», — зазначив Петро Порошенко.

«Це — не сценарій розв’язання третьої світової війни, яким намагалися лякати путін і мєдвєдєв. Це був би єдино можливий мирний план і єдино можлива ситуація з безпекою», — пояснив Порошенко.

«Ми розглядаємо гарантію безпеки від G7 або на основі двосторонніх угод лише як гарантію перед вступом. Це саме те, що нам потрібно разом із майбутнім членством в НАТО, з точною датою, у з чітко визначеними реформами, які необхідно зробити. Саме так, як було, коли ми отримували безвізовий режим з Європейським Союзом. У нас було 144 реформи, які необхідно було зробити, і ми їх виконали», — нагадав п’ятий президент.

«Не лише Україні вкрай потрібне НАТО, але НАТО точно потребує України. Це безпрограшна ситуація. Ми маємо надати список реформ — щодо захисту демократії, захисту свободи, верховенства права, боротьби з корупцією, свободи ЗМІ. Але ми однозначно хочемо бачити такий же процес з боку НАТО», — сказав Порошенко.

«Будь ласка, не бійтеся перемоги України і не бійтеся поразки росії. А членство України в НАТО — це перемога України, перемога НАТО і поразка путіна», — переконаний Петро Порошенко.

Схожі новини