Передплата 2024 «Добрий господар»

Живі вогники нічного літа

Дещо про світлові шоу комах

Світлячки створюють справжню магію.
Світлячки створюють справжню магію.

Той, кому доводиться у ці липневі ночі бувати в лісі, не може приховати неймовірних вражень від маленьких люмінесцентних «феєрверків», які раз за разом «вибухають» у настояному на травах повітрі. Так наші романтичні почуття збуджують комахи-світлячки.

Зоологи встановили, що сві­тяться лише дорослі комашки, хоча у деяких видів спалахують навіть їхні личинки. На виро­блення світла ці комахи витра­чають всі 100 відсотків влас­ної енергії - тоді як електрична лампочка на вироблення світла витрачає її лише 90% (решту — на тепло).

Світло від комах виробля­ється внаслідок хімічної реак­ції речовини, яку виділяють ко­махи, і повітря. Світло це буває постійним, а також — мерехтли­вим. Паузи між світінням мо­жуть тривати кілька секунд. Ін­коли ці особини узгоджують між собою світіння і влаштову­ють справжні світлові шоу.

Своїм світлом комашки від­ганяють хижаків і приваблюють родичів протилежної статі. Під час світіння виробляється ре­човина з неприємним смаком, тому ворогам краще не пробу­вати світлячка на зуб.

Цікаво: світло комах буває не тільки зеленкуватим, жов­тим, а й помаранчевим, бла­китним.

Схожі новини