Передплата 2024 ВЗ

Під час саміту НАТО Вільнюс охоронятимуть понад 1000 військових

  • 09.07.2023, 14:45
  • 665

Шістнадцять країн-членів НАТО надіслали загалом майже тисячу військових, бойову авіацію і сучасну техніку для охорони саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11−12 липня

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відомо, що Альянс перетворив столицю Литви на фортецю, захищеною сучасною зброєю. Саміт відбудеться лише за 151 км від рф.

Кілька країн передала передові системи протиповітряної оборони, яких бракує країнам Балтії.

«Було б більше ніж безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн», − зазначив президент Литви Гітанас Науседа.

Балтійські країни Литва, Естонія та Латвія колись перебували під владою Москви, але з 2004 року стали частиною НАТО та Європейського Союзу. Держави витрачають понад 2% своєї економіки на оборону, але для регіону із загальним населенням близько 6 мільйонів людей цього недостатньо для утримання великої армії, інвестування у власні винищувачі чи передову ППО.

Німеччина розгорнула 12 пускових установок Patriot, які використовуються для перехоплення балістичних і крилатих ракет або бойових літаків.

Іспанія привезла систему протиповітряної оборони NASAMS, Франція надсилає самохідні гаубиці Caesar, Франція, Фінляндія та Данія базують військові літаки в Литві, а Велика Британія та Франція надають засоби боротьби з безпілотниками.

Польща та Німеччина направили сили спеціальних операцій, посилені гелікоптерами. Інші надсилають обладнання для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

Як заявив президент Литви Гітанас Науседа, зусилля Альянсу із забезпечення повітряної безпеки під час саміту означають, що НАТО необхідно терміново створити постійну систему протиповітряної оборони в країнах Балтії.

Також Литва втричі збільшила кількість прикордонників на білоруському та російському кордонах, до них приєднались офіцерів з Латвії та Польщі. Обидві країни також направили поліцію для патрулювання Вільнюса.

«Ми готуємося до різних провокацій», — запевнив начальник прикордонної служби Рустамас Любаєвас, додавши, що побоюється хвиль мігрантів, порушень кордону або появи військової техніки без пояснення причин.

Схожі новини