Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скільки радянських пам’ятників повалено на Львівщині?

Пальму першості серед активних позбувачів радянського монументального мотлоху отримує Червоноградський район

У Львівській області все ще триває процес декомунізації - повалення пам’ятників та пам’ятних знаків радянського режиму. Станом на 5 липня сто пам’ятників злочинного режиму демонтовано. Місцеві громади вирішують, що робити з демонтованими монументами — вивезти на комунальні склади, або віддають у музей тоталітарного режиму. Чи ще варіант — використати як будівельних матеріалів…

Найкраща ситуація з процесом демонтажу монументів — у Червоноградському районі Львівської області. Найгірша ситуація у Яворівській ОТГ… Там досі не демонтовано жодного пам’ятника.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Сім територіальних громад області повністю очиститися від радянських монументів.

«Але є ще над чим працювати! До кінця року повинні очистити Львівщину повністю. І це ми декларували ще на першому засіданні робочої групи. На будинках та пам’ятних дошках міститься символіка україноненависницького режиму, це неправильно, — продовжує розмову спікер брифінгу. — Каталізатором до активних дієвих змін стало широкомасштабне вторгнення рф, коли ще раз і високою ціною ми у побачили, що війна не лише за нашу землю. Фронт не лише воєнний… Фронт також ідеологічний. Одним з елементів ідеології ворога — пам’ятники радянської доби, які вони так активно захищають. Ми створили робочу групу з питань декомунізації. З початку року ми порахували, що 180 пам’ятників належали до злочинного радянського режиму. Але зараз ця цифра суттєво збільшилася — їх виявлено 261».

Андрій Годик каже, деякі голови ОТГ не розуміють ситуації і кажуть: «Щоб повалити цей пам‘ятник, мусимо порадитися з громадою…». Чиновник каже, доводити усім очевидні речі не потрібно. Пам’ятники потрібно демонтувати примусово.

«Про що радитися, коли на пам’ятнику пише, що загинув від рук українських націоналістів, — продовжує розмову Андрій Годик. — Чи інший напис — «Загинули за нашу соціалістичну державу».

Депутат Львівської облради, член робочої групи з декомунізації Захар Миляник повідомив, що 4 липня на сесії обласної ради була створена декомунізаційна група, кули увійшли депутати із шести фракцій. Загалом групу поповнили десять обласних обранців. Після сесії ще троє депутатів задекларували готовність увійти до групи.

«Львівщина має стати першою на теренах України, яка має показати приклад повного демонтажу радянських монументів», — підсумував Захар Миляник.

Схожі новини