Передплата 2024 «Добра кухня»

«Дві години він стікав кров’ю і вдавав із себе мертвого, аби вороги не «добили»: у Львові військовому зробили складну операцію на обличчі

  • 27.06.2023, 18:30
  • 2 240

Український військовий із Яворівщини отримав на фронті черепно-мозкову травму із деформацією черепа

Фото Львівської міськради
Фото Львівської міськради

Петро — професійний військовий. Він навчався у Національній академії сухопутних військ у Львові. На початку повномасштабної війни бригаду Петра відправили на Донецький напрямок. 24 лютого 2023 року 28-річний Петро отримав поранення у Вугледарі. Тоді він ще з трьома захисниками поверталися пікапом із бойового завдання. Автівку помітили окупанти та почали артилерійський обстріл.

Щоб врятувати себе і своїх побратимів Петро вирішив викрутити кермо і злетіти в кювет. Пікап перекинувся. Пізніше вороги здійняли дрон, аби розвідати, чи є хто живий, і чи треба «добивати». Петро постраждав найбільше. Військові, які згодом приїхали на допомогу, привезли його до найближчої лікарні у Покровськ.

Захисник згадував, що запитав себе тоді: «Я правда вижив після такого?». Йому діагностували черепно-мозкову травму із деформацією черепа, стабілізували та перевезли до Дніпра. Звідти чоловіка відправили до Львова у центр НЕЗЛАМНІ на реконструкцію обличчя.

«Наші щелепно-лицеві хірурги обстежують Петра та проводять комп’ютерну томографію. Дослідження показує неправильне положення очного яблука з втратою кісткової пластинки, яка тримає око. А також часткова відсутність трьох кісток: виличної, скроневої і лобової. На основі КТ спеціалісти складають віртуальний план реконструкції втрачених кісток зі спеціальної біосумісної пластмаси, для ока виготовляють титановий протез. Потому призначають день операції», — зазначили у центрі.

Втручання хірурги розпочали з виличної кістки, яка неправильно зрослася. Вони розпилили кістку і поставили у правильне положення, зафіксувавши індивідуальною пластиною. Далі була реконструкція очного яблука. З допомогою титанового протезу, хірурги піднімають та фіксують око. А насамкінець реконструюють лобну кістку.

Попереду у Петра реабілітація. Він мріє якнайшвидше повернутися до своєї бригади та долучитися до звільнення нашої землі від окупантів.

Схожі новини