Передплата 2024 «Добрий господар»

Столтенберг надалі буде генсеком НАТО, — ЗМІ

  • 27.06.2023, 18:15
  • 666

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг, імовірно, ще рік буде на посаді

Єнс Столтенберг. Фото із мережі
Єнс Столтенберг. Фото із мережі

Раніше йшлося про те, що Столтенберг, який є генеральним секретарем НАТО із жовтня 2014 року, піде у відставку цієї осені. Та тепер він може залишитися на посаді ще на один рік. Рішення можуть ухвалити вже в середу, 28 червня.

Жоден із потенційних наступників Столтенберга, як-от прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес або прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, поки що не змогли отримати підтримку 31 держави-члена НАТО.

Дипломати НАТО заявили, що Столтенберг довів здатність керувати Альянсом під час криз.

«Небезпечно змінювати капітана під час шторму», — сказав Euractiv один із високопосадовців Альянсу.

Також джерела вказують, що продовження мандата генсека НАТО надасть більше часу для того, щоб зосередитися на нетривалій і тривалій підтримці України замість вдаватись у внутрішні дискусії.

Оскільки наступника Столтенберга призначать у середині наступного року, його кандидатуру, найімовірніше, обговорюватимуть із призначеннями на основні посади в Європейському Союзі після виборів до Європарламенту.

Деякі члени Альянсу, однак, побоюються, що тривале перебування Столтенберга на посаді можуть «сприйняти як величезний дефіцит демократії» в Альянсі.

Схожі новини