Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Зараз все починається з хвилини мовчання за загиблими, а не з сексу…»

У Львівській ОВА планують лекцію «З сексу починається все». Деякі львів'яни вважають, що чиновники на другому році війни геть заблукали в сенсах буття

Фото: ЛОВА
Фото: ЛОВА

26 червня у Львівській ОВА відбудеться закрита лекція «З сексу починається все». Це буде тренінг для чиновників військової адміністрації, аби підвищити планку сексуальної освіти: про червоні прапорці сексуальності в команді, кар'єру та сексуальність, сексизм, статеву дискримінацію, гомофобію… Про ті інші проблеми сексуальних стереотипів розповість посадовцям психологиня, волонтерка, громадська діячка Львова, авторка жіночих книг про стосунки Олена Дмитрієнко. Жінка навчається в одному з іспанських університетів на сексолога, наступного року отримає диплом.

Інформація про таку лекцію просочилася зі стін Львівської ОВА у соцмережі. Чимало львів'ян, м’яко кажучи, з іронією сприйняли доцільність такої лекції на другому році війни. Мовляв, чим займаються чиновники Львівської ОВА в робочий час (лекція призначена на 15 годину наступного понеділка). У соцмережах вважають, що ось це точно не на часі. Згадують і про доцільність витрачання коштів на подібні секс-тренінги.

Львівська журналістка Вікторія Балицька написала на своїй сторінці в соцмережі: «Це не вкладається у голові: в робочий час, півтори години працівники ОВА говоритимуть про значення сексу для них. Припускаю, що за бюджетні кошти, бо навряд чи сексологиня займається благодійністю… Хоча всяке може бути. Так от джерела в ОДА підтвердили, що справді анонсовано такий тренінг на тему „З сексу починається все“… Львівська ОВА: зараз все починається з хвилини мовчання за загиблими, а не з сексу… Ви заблукали в сенсах буття суспільства, якому маєте служити. Для справедливості додам, що багато працівників ОВА самі в шоку від пропонованого тренінгу».

«Попри хейт, я проведу лекцію у Львівській ОВА»

Телефоную до Олени Дмитрієнко, щоб з перших уст почути про те, що саме вона запропонує посадовцям Львівської ОВА, щоб підвищити їхню сексуальну освіту. Олена відповіла, що йдеться не про пусті балачки про секс, як явище, а про різні стереотипи в суспільстві на тему сексу, зокрема сексизм.

«Попри хейт, я проведу лекцію у Львівській ОВА, — каже Олена. — Якщо йдемо до Європи — мусимо підвищити сексуальну освіту та тримати планку секс-субординації. Червоні прапорці сексуальності в команді — це про ставлення деяких чоловіків до жінок: якщо успішна, красива, доглянута, має автомобіль і змогу подорожувати — значить спить за гроші… Помилково вважають, що своїм розумом не може заробити на життя. Тут йдеться про сексуальну субординацію. Чимало жінок, які працюють у державних структурах, чоловіки сприймають, як сексуальний об'єкт. З чого стартувала ініціатива? Представники Львівська ОВА звернулися до мене з проханням провести таку лекцію, бо в них є різні теми для працівників, зокрема щодо психічного здоров’я, вигорання. Але люди в соцмережах сприйняли це інакше. Побачили слово „Секс“, то зрозуміли, як щось вульгарне і незрозуміле… Насправді говоритимемо про європейський та американський досвід щодо різних проблем — сексизму, гомофобії. Оскільки навчаються у ВНЗ міжнародного рівня, хотілося поділитися досвідом про те, як у Європі ставляться до питань гомофобії, сексизму, сексуальних домагань на роботі. Ми повинні бути цивілізованою країною і не реагувати на тему сексу, як дикуни, бачити у цьому щось вульгарне, жахливе».

Олена Дмитрієнко сказала, що лекцію у Львівській ОВА проведе безкоштовно. Чиновники ОВА, які до неї звернулася з ініціативою, одразу попросили, щоб це було на волонтерських засадах.

«Люблю проводити лекції про сексуальну освіту на волонтерських засадах, — продовжує розмову сексологиня. — Проводила такі лекції в жіночих клубах. Для мене прийнятно приділити півтори години свого часу тому, аби донести якусь корисну інформацію суспільству».

Що кажуть у Львівській ОВА?

Керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк повідомила «ВЗ», що на лекцію уже записалися 15 чиновників ОВА. Припускає, що тепер, після скандалу в соцмережах, ніхто не прийде… Вражена, що користувачі соцмереж вважають, що у війну, мовляв, заборонено порушувати теми сексу. Бо зараз теж актуальна проблема сексуальних домагань, сексизму, гендеру, різних стереотипів на тему орієнтації…

«Раніше у Львівській ОВА проводили різні тренінги, де піднімали важливі теми щодо психічного здоров’я людей, вигорання, подолання конфліктів, однак жодної реакції від суспільства не було, — каже пані Ірина. — Прикро, що з усіх лекцій лише ця викликала такий розголос. Або люди мають упередження до цієї теми, або є неправильна комунікація в соціумі з цих питань».

Схожі новини