Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові зробили операцію дівчинці, яка страждала від гіпергідрозу

  • 16.06.2023, 17:15
  • 997

Із трьох років дівчинка боролася із гіпергідрозом — надмірним потовиділення кисть рук та стоп

Фото із соцмереж Охматдиту
Фото із соцмереж Охматдиту

Процес виділення поту із потових залоз був настільки сильним, що робити звичайні побутові справи дитині було дуже складно.

«Ми в Луцьку обійшли всіх лікарів. Одні казали, що це з віком пройде. Інші, що це від нервів і прописували заспокійливе. Але це триває з дитинства, і стає все гірше і гірше. Вона не могла в школі, навіть, ручку тримати, писати. Зошити заливало потом. Вона у нас ще й гімнастка. Не зручно тримати спортивні булави, мʼяч. Це дуже їй ускладнювало життя. Мені знайома порадила дитячу лікарню „Охматдит“ у Львові. Ми приїхали на консультацію до дерматолога в поліклініку, який відповідно скерував до дитячого хірурга. І так ми опинилися тут — у лікарні. Ми дуже дякуємо лікарям за операцію. Дуже задоволені», — розповіла мама дівчинки.

«У дитини через надмірне потовиділення на руках і ногах були ерозії, некрози шкіри, шелушіння та глибокі тріщини. Такий випадок, щоб внаслідок гіпергідрозу був некроз досить рідко трапляється і ця пацієнтка саме така. Рідко таке буває», — зазначив дитячий хірург Микола Микита (Микола Микита).

Лікарі вирішили зробити Олександрі складну операцію — двобічну, торакоскопічну симпатектомію — пересічення нервових закінчень, які і спричиняють цю патологію. Відтак, якщо немає спотвореного сигналу від нервів до судин — судини нормалізуються, спазму більше немає, вони розширюються та починають добре працювати. Ефект від такого втручання є стовідсотковим одразу після операції.

«Гіпергідроз — це неконтрольований спазм периферичних судин, внаслідок порушення інервації. Відповідно, кінцівки надмірно холодніші. І незалежно чи жарка погода чи ні - відбувається надмірне потовиділення», — додав дитячий хірург Микола Микита.

Схожі новини