Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росіяни можуть перевести ЗАЕС-5 у «холодний» зупин, — «Енергоатом»

  • 15.06.2023, 20:15
  • 746

Окупанти можуть планувати переведення ЗАЕС-5 у найбільш безпечний режим експлуатації - «холодний» зупин

Запорізька АЕС. Фото із мережі
Запорізька АЕС. Фото із мережі

Про це повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Працівники ЗАЕС можуть теоретично ініціювати переведення блоку № 5 у „холодний“ зупин, але фізично не можуть цього зробити, тому що ситуацію контролюють росіяни. Так зване керівництво станції поки що не виконує розпорядження ДІЯРУ, але, за нашою інформацією, готується перевести цей блок», — заявив Котін.

Він зазначив, що місія МАГАТЕ і безпосередньо глава агентства Рафаель Гроссі зможуть переконати окупантів забезпечити переведення блоку в «холодний» зупин.

«Холодний» зупин — це найбезпечніший стан експлуатації енергоблока за будь-яких умов", — додав глава «Енергоатому».

За словами Котіна, рішення Держатомрегулювання від 8 червня про переведення в «холодний» зупин останнього з шести енергоблоків ЗАЕС, який перебуває в «гарячому» зупині, є логічним після зниження рівня Каховського водосховища внаслідок підриву Каховської ГЕС та втрати можливості підживлювати ставок-охолоджувач ЗАЕС.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що ситуація з підривом Каховської ГЕС і зниженням рівня Каховського водосховища була б критичною для ЗАЕС, якби станція працювала.

«Гроссі знає про цю проблему з непереведенням у „холодний“ зупин. Я сподіваюся, він там буде і зможе у відповідний спосіб вплинути. Але наразі це не критично. Нині у мене важливіше питання: як ми будемо її запускати після деокупації. Треба буде шукати рішення, як забезпечити охолодження. Це черговий непростий виклик», — наголосив міністр.

Схожі новини