Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині встановили правила відвідин лісів: що і коли заборонено?

Чимало обмежень запровадили у період високої пожежної небезпеки

Фото: pexels
Фото: pexels

У Львівській області не встановили заборону на відвідування лісів. Однак, в період високої пожежної небезпеки (IV-V класи) заборонили в'їзд до лісових масивів Львівщини (крім доріг загального користування) для усіх видів транспортних засобів, а також розведення багать у лісових масивах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій для рекреації).

Про це повідомила на брифінгу т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

З початку цього року на Львівщині відбулися 555 пожеж, згоріло майже 65 гектарів землі. З них лісових пожеж — 3 загальною площею 1,57 га. Сухої трави — 542 пожежі на майже 48 га. Ще 9 — пожежі на торфовищах площею понад гектар.

«Причиною цих пожеж стала людська діяльність. У літній період все більше людей обирають відпочинок на природі, однак їхні необачні дії можуть спричинити пожежі у лісах, — каже чиновниця. — Коли настає довготривала спекотна погода, заїжджати у ліси транспортними засобами можна винятково дорогами загального користування. Розпалювати багаття у лісах заборонено, окрім спеціально облаштованих для цього місць».

Що робити поціновувачам пікніків?

Заступник директора департаменту цивільного захисту Львівської ОВА Віктор Іваніцький додав: «Не потрібно розпалювати багаття будь-де. Для цього на відпочинкових базах є спеціальні місця. Не підпалюйте суху траву. Ваш недопалок у період спеки може спричинити трагедію. Не користуйтесь у лісі піротехнічними засобами. Завжди у ліс потрібно брати воду. Нею можна загасити невеличке полум’я».

Хочете поїхати на вихідні на шашлики — перевірте на порталі Львівщини «Рекреація і природно-заповідний фонд» інформацію про рекреаційні об'єкти Львівської області. Там можна знайти детальну інформацію з фотографіями про те, де можна відпочити, чи безкоштовний вхід на територію, чи є альтанки, місця для розпалювання багаття, точну локацію… Це місця, де дозволеної смажити шашлики. Решту лісів — під забороною.

Про штрафи

Стежити за порядком в лісах буде екологічна інспекція. Також при кожній громаді є громадський інспектор, який має повноваження складати протоколи та пильнувати за екологічною безпекою на території громади. Якщо інспектор помітив порушення, він складає протокол подає його на розгляд у Державну екологічну інспекцію.

За порушення правил пожежної безпеки порушникам загрожує штраф — від 1,5 до 4,5 тисячі гривень. Якщо дії спричинили пожежу, то від 4, 5 до 15 тисяч. У разі виникнення полум’я на природоохоронній території, штраф сягатиме до 30 тисяч.

Схожі новини