Передплата 2024 «Добра кухня»

Роками не могла нормально харчуватися: львівські медики допомогли жінці із Волині

  • 07.06.2023, 10:50
  • 1 035

Медики лікарні Святого Пантелеймона діагностували у жінки рідкісну хворобу і прооперували її

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Роками вона не могла нормально харчуватися і навіть не знала про свій діагноз.

У 47-річної Тамари з Волині ще 23 роки тому під час видалення апендициту хірург помітив зміни кишківника та скерував на обстеження. Тоді молода жінка не дослухалася до рекомендацій лікаря.

Проблеми виникли пізніше, коли з’явилися біль, порушення травлення, анемія, а живіт збільшився. Згодом пацієнтка могла їсти лише дитяче харчування. Однак, через страх почути якийсь страшний діагноз, каже Тамара, вона не зверталася за медичною допомогою і займалася самолікуванням.

До спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона пані Тамара звернулась вже у вкрай важкому стані, коли остаточно втратила працездатність. Після обстеження наші медики приголомшили її діагнозом — хвороба Крона. Це специфічне запальне аутоімунне захворювання шлунково-кишкового тракту, за якого імунна система людини розпізнає слизову оболонку травного каналу як чужорідну і атакує її. Вона буває у 30 людей на 100 000. На жаль, вилікувати хворобу Крона неможливо. Проте, дотримуючись призначень та рекомендацій, можна досягти тривалої ремісії і значно покращити якість життя.

Лікарі виявили: через довготривалу відсутність правильного лікування у Тамари розвинулась хронічна кишкова непрохідність. Були спайки та незворотне ураження окремих ділянок кишківника та брижі. Тож під час операції хірурги розділили всі спайки та виконали резекцію уражених ділянок товстої та тонкої кишки. Вже за тиждень Тамару виписали додому.

У пацієнтки попереду післяопераційна реабілітація. Проте Тамара вже почувається значно краще та обіцяла вчасно ходити на огляди, приймати ліки та виконувати всі рекомендації щодо харчування. Жінка хоче скоріше повернутися до роботи та нормального життя.

Схожі новини