Передплата 2024 «Добра кухня»

ЄС виділить 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури

У Львові підписали Угоду про участь України у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи»

Олександр Кубраков і Адіна Велян. Фото ЛОВА
Олександр Кубраков і Адіна Велян. Фото ЛОВА

Сьогодні, 6 червня, у Львові підписано Угоду про участь України у програмі Європейського Союзу «Механізм „Сполучення Європи“.
Участь нашої держави у цій програмі відкриє шлях до фінансування з боку ЄС розбудови сучасної транспортної, енергетичної та цифрової інфраструктури».

Документ підписали віце-прем'єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та Комісарка Європейського Союзу з питань транспорту Адіна Велян.

Під час пресбрифінгу Єврокомісарка ЄС Адіна Велян повідомила, що підписавши цю угоду, «Україна фактично стала першою країною, яка, не будучи членом Європейського Союзу, стала частиною інфраструктурної Європи. Бюджет цієї європейської програми є досить великий — 33 мільярди євро».

«Дуже приємно, що наша співпраця з Адіною та її транспортною вертикаллю Єврокомісії досить продуктивна, — наголосив віце-прем'єр Олександр Кубраков. — І дійсно Україна рухається вперед вже майже як член Євросоюзу. Торік ми підписали угоду про лібералізацію транспорту, в результаті якої наші вантажівки спокійно заїжджають та виїжджають з Євросоюзу. Це було критично для нашого експорту. А зараз ми підписали угоду, яка дозволяє нам правильно розвивати нашу прикордонну інфраструктуру, наші пункти пропуску, транспортні коридори. Важливий нюанс — ця угода розрахована тільки для держав-членів Євросоюзу, а Україна, що особливо приємно, маючи статус кандидата у ЄС, може рухатися вперед швидше, ніж ніші кандидати. Попереду в нас багато складних питань. В умовах російської агресії добре розуміємо, з ким ми маємо справу: майже заблоковані порти Чорного моря, „зернова ініціатива“ у травні показала найгірші результати за всі останні місяці, тому всі альтернативні маршрути для експортних коридорів, які можуть взяти додаткове навантаження, важливі. Про це ми говорили з нашими колегами з Євросоюзу».

«Для нас величезна честь приймати таку міжнародну зустріч і бути присутніми при цих історичних подіях, — повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. — Відкриття аеропорту — це те, чого ми дуже чекаємо. Можливо, також буде створений гуманітарний коридор, забезпечений Європейським Союзом. Дякуємо за те, що ви підняли це питання. Величезне дякую за підняте питання щодо збільшення кількості пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Тому що впровадивши електронну чергу при перетині кордону маємо можливість збільшити кількість цих пунктів. Входження України в Євросоюз, звичайно, зніме питання кордону, але все одно кількість пунктів пропуску має бути збільшена. Маємо щодо цього активні перемовини з Підкарпатським і Люблінським воєводствами».