Передплата 2024 ВЗ

Тарифи на електрику хочуть підвищити удвічі

Чи підвищать тарифи на електроенергію з 1 червня? Питання це хвилює українців, бо за останній час у владних кабінетах вже неодноразово казали, що підвищувати треба

Так, голова НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг) Костянтин Ущаповський нещодавно зазначив, що нинішні ціни на електрику економічно необґрунтовані, адже дозволяють покрити лише близько 25% вартості виробництва електроенергії, пише «Хвиля».

Нагадаємо, нині тарифи на електроенергію для на­селення становлять 1,44 грн за кіловат-годину (за спо­живання до 250 кВт на місяць) та 1,68 грн/кВт-год (за споживання понад 250 кВт). Голова НКРЕКП зазначив, що на ремонт енергетичної інфраструктури, що по­страждала від обстрілів, необхідно 45−46 млрд гривень. Аби компенсувати цю суму, тариф має становити 2,88 гривні за кВт-год. У зв’язку із цим пропонують кілька ва­ріантів підвищення цін для населення. Один із них, озву­чений головою парламентського Комітету з енергетики та ЖКП Андрієм Герусом, — встановлення тарифів на рівні 2,40 та 2,80 за кВт-год, залежно від споживання.

Пан Герус наголосив, що таке підвищення цін до­зволить «проінвестувати енергетичну систему» та підготуватися до зими. А також запевнив, що люди з низькими доходами практично не відчують підви­щення тарифів на електроенергію — завдяки житло­вим субсидіям та енергоефективним заходам.

Водночас НКРЕКП ініціювала посилення заходів із захисту вразливих споживачів електричної енер­гії. Як пише відомство на своїй ФБ-сторінці, НКРЕКП скерувала відповідний лист до уряду, в якому ініці­ювала впровадження Порядку захисту вразливих споживачів електричної енергії та надала пропозиції щодо відповідного рішення Кабміну.

Для захисту вразливих споживачів електроенергії пропонується запровадити механізми обліку, моніто­рингу та контролю за належністю цих споживачів до категорії вразливих, вжити спеціальних заходів, аби їх не відключали від електрики. Також передбачають на­дання адресної допомоги споживачам, які належать до категорії «енергетично бідних».

Схожі новини