Передплата 2024 ВЗ

В Україні відзначають День Героїв

  • 23.05.2023, 09:45
  • 845

День героїв встановлено на честь лицарів Київської Русі, українських козаків, січових стрільців, гайдамаків, опришків, воїнів УНР, ОУН-УПА, герої Небесної сотні та російсько-української війни

Герої. Фото умовне
Герої. Фото умовне

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначається День героїв. Цього дня вшановують борців за свободу та незалежність України. Історія свята розпочалась у 1941 році, коли 23 травня у Кракові відбувся Другий великий собор Організації українських націоналістів (ОУН). Саме у травні пішли з життя лідери та ідеологи націоналістичного руху — Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

До проголошення незалежності України День героїв відзначали підпільно здебільшого колишні воїни УПА та дисиденти. Поки що День героїв не став офіційним державним святом, але його визнають органи місцевого самоврядування у багатьох регіонах нашої країни. З 2014 року після початку агресії росії проти України свято набуває все більшої популярності.

Дата 23 травня була вибрана з огляду на те, що 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Схожі новини