Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Укренерго» закликало зменшити споживання електроенергії

  • 16.05.2023, 18:45
  • 646

В «Укренерго» рекомендують зменшити споживання електроенергії під час ранкових та вечірніх піків через зростання навантаження на енергосистему

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак під час піків споживання енергосистема відчуває зростання навантаження. Щоб забезпечити потреби усіх споживачів, теплові та гідроелектростанції збільшують виробництво електроенергії. Однак у літній пік споживання на електростанціях відбувається масштабна ремонтна кампанія до наступного опалювального сезону. Енергоблоки, на яких тривають ремонти, деякий час не можуть виробляти електроенергію.

У компанії пояснили, що цього літа обсяги робіт будуть більшими, ніж у попередні роки: через російські атаки пошкодження отримали всі теплові та ключові гідроелектростанції.

Тобто раніше, коли атомні блоки були на планових ремонтах і зупинялися для планової заміни палива, їх компенсували потужностями великих ТЕС і ГЕС. Цього року самі ТЕС і ГЕС потребують суттєвих ремонтів після сезону масових ракетних атак, тобто компенсувати виведення в ремонт атомних блоків буде складніше.

також частина генерації - зокрема, Запорізька АЕС, кілька теплових електростанцій — перебувають на тимчасово окупованій території та недоступні українській енергосистемі.

«Усе це ускладнює роботу диспетчерів, адже їхня основна задача — слідкувати за балансом між споживанням та виробництвом електроенергії. Тому енергетики потребують допомоги українців, щоб зменшити навантаження на енергосистему під час ранкових та вечірніх піків», — пояснили в «Укренерго».

Також закликали українців дотримуватися таких правил:

  • за можливості переносити використання потужних приладів з пікових ранкових та вечірніх годин на нічні, коли споживання низьке;
  • намагатись не вмикати одночасно потужні прилади (наприклад, бойлер та пральну машину);
  • не вмикати кондиціонер у пікові години споживання. Під час використання кондиціонера ставити його на вищу температуру, ніж ви звикли;
  • кип’ятити стільки води, скільки вам потрібно у конкретний час. Якщо у вас є газова плита — краще кип’ятити воду на ній.

За даними Міненерго, під час нічного масованого російського обстрілу влучань в об'єкти енергетичної інфраструктури не зафіксовано. Однак є часткові вимкнення електроенергії у шести областях України.

Схожі новини