Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У росії хочуть позбутися пригожина, — аналітики

  • 16.05.2023, 10:30
  • 479

Публікація The Washington Post про нібито спроби ватажка «вагнерівців» зв’язатися із українською розвідкою та обміняти інформацію про позиції російських військових в обмін на контроль над Бахмутом може бути радше елементом його ворожнечі з міноборони рф, ніж атакою на президента володимира путіна

євген пригожин. Скрін із відео
євген пригожин. Скрін із відео

«Контакти пригожина з українською розвідкою, ймовірно, були частиною зусиль, спрямованих на те, щоб завоювати прихильність путіна завдяки швидкій перемозі «Вагнера» в Бахмуті та завдати шкоди російським регулярним військам на тлі закулісного протистояння з ними.

Нещодавно пригожин відмовився від своїх коментарів від 9 травня, які опосередковано висміювали путіна, що додатково свідчить про те, що він усвідомлює свою залежність від Путіна і не має наміру протистояти йому", — йдеться у звіті військових фахівців.

Вони вважають, що так пригожин продовжує свою боротьбу з міноборони рф, але не з російським диктатором. Аналітики зазначили, що у у ремлі, ймовірно, знали про потенційні контакти пригожина з українською стороною, тому не були здивовані публікацією The Washington Post.

Йдеться і про те, що у у ремлі готують механізми дискредитації пригожина як зрадника.

«Анонімні джерела в рф повідомили, що адміністрація президента росії готує інформаційну операцію з публічної дискредитації пригожина, але зазначили, що кремль навряд чи загрожуватиме йому, поки сили „Вагнера“ перебувають на передовій. пригожин командує силами Вагнера на Донбасі, і його відсторонення порушило б позиції росіян у Бахмуті, а такий ризик путін навряд чи погодиться», — зазначили експерти.

Також кремль не може просто змістити пригожина з посади, бо група «Вагнера» — приватна компанія, і єдиний спосіб змінити її власника полягає у встановленні контролю над найманцями.

«Щоб вивести „вагнерівців“ з- під контролю пригожина, за іронією долі потрібно було б встановити прямий контроль керівництва рф над групою найманців, від якої путін щосили намагається зберігати формальну дистанцію», — пишуть аналітики.


Джерело: Інститут вивчення війни

Схожі новини