Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові медики врятували дитину, яка задихалася: деталі

  • 15.05.2023, 10:30
  • 963

9-річного Артема госпіталізували у критичному стані - він майже не дихав

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Відтак медики лікарні Святого Миколая негайно обстежили хлопчика і виявили в дитини звуження трахеї. Отвір у дихальних шляхах був менший, ніж 2 мм — а норма становить 1−1,4 см. У будь-який момент він міг задихнутися.

Врятувати Артемчика могла лише надскладна операція. Однак, до того, як зробити втручання, лікарям потрібно було дообстежити дихальні шляхи напряму. Це стало викликом, адже вводити зайвий предмет не можна, бо є ризик набряку в зоні звуження трахеї. Це неминуче призвело б до летального кінця. Тому спеціалісти вирішили зробити унікальну діагностичну процедуру без хірургічного втручання — КТ спеціальним апаратом із 3D-зображенням.

Під час операції дитячі хірурги Олександр Калінчук і Юлія Савка та торакальний хірург Юрій Король видалили патологічне звуження та зшили обидва кінці трахеї. Донедавна такі операції виконували лише в столиці. Надскладну й важливу роботу здійснили й анестезіологи, які під час втручання інтубували трахею хлопчика. Тобто — забезпечили безперервну вентиляцію легень.

Після операції дитина досить швидко відновилася. Вже на 15-тий день Артем повернувся додому. Тепер він дихає вільно.

Схожі новини