Передплата 2024 «Добра кухня»

Сенат Польщі схвалив резолюцію про вступ України до НАТО: деталі

  • 12.05.2023, 12:15
  • 629

У документі, зокрема, йдеться, що Україна має отримати значно більше, ніж задекларовано досі. Сенатори закликають застосувати до України ті самі процедури, що й для Фінляндії та Швеції

Сенат Польщі. Фото із мережі
Сенат Польщі. Фото із мережі

«Після року жахливої ​​війни ми знаємо, що Україна, даючи відсіч рф, захищає Європу і є основною ланкою та береже континент від агресії зі Сходу. Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом. Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво і тактику, що розроблялася десятиліттями серед західних союзників», — йдеться у резолюції.

У документі вказано, що українським захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО.

У резолюції зазначено, що під час майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна має отримати «набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відкритих дверей». Вільнюський саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства.

Сенат Республіки Польща вважає, що вступ України до НАТО має бути політичним рішенням — як у випадку Фінляндії та Швеції — результатом стратегічного аналізу викликів і загроз за межами східного кордону Альянсу.

Як відомо, рф називає вторгнення в Україну як захист від НАТО.

«Тому, якщо росія переможе Україну, вона не зупиниться на її західному кордоні. Альянс визначив цю загрозу під час торішнього саміту НАТО в Мадриді. Польща, Литва, Латвія та Естонія правильно оцінили російську загрозу. Більшість європейських столиць лише зараз погоджуються з нами», — йдеться у резолюції.

У Сенаті нагадали, що Фінляндію та Швецію «запросили приєднатися до НАТО за процедурою, яку ніколи раніше не використовували».

«І хоча Швеція все ще залишається поза структурами пакту, союзники вирішили, що захищатимуть її. Сенат Республіки Польща закликає країни-члени НАТО застосувати подібну надзвичайну процедуру до України», — йдеться у резолюції.

Польські сенатори також висловили підтримку вимог країн, що межують з росією, щодо міцних гарантій безпеки для України та «демонстрації шляху до її членства разом із зміцненням політичних зв’язків між НАТО та Києвом».

Схожі новини